Inför en finansminister för EU – förslag från Juncker
Optimismen svallar när EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker håller årets tal om läget i unionen.
Kritikerna varnar för skeppsbrott — och svenska EU-parlamentsledamöter oroas över önskemålet om att alla länder ska använda euron.
Efter drygt en timmes talande inför EU-parlamentets ledamöter i Strasbourg på onsdagsmorgonen avslutade den 62-åriga luxemburgaren med en metaforflödande vision inför framtiden.
– Vad vi borde göra i dag och i morgon är att tålmodigt, steg för steg, vandra vidare och inte bara skaffa oss ett gemensamt tak utan också ett golv, sade Juncker.
– Nu skiner solen. Nu är det dags. När nästa storm bryter ut kommer det att vara för sent. Låt oss lätta ankar, sätta segel och utnyttja den vind vi har i seglen, avslutade Juncker sitt tal.
Som väntat föreslog Juncker bland annat frihandelsförhandlingar med Australien och Nya Zeeland, skapandet av en eurofinansminister och en myndighet som ser till att alla följer reglerna på arbetsmarknaden.
Han vill ha in fler i Schengen-samarbetet, ha en enda ordförande som leder såväl EU-kommissionen som stats- och regeringschefernas toppmöten och manar alla att följa utslagen från EU:s domstol.
Bland det väntade fanns även en öppning för att förhandsgranska känsliga investeringar som icke-europeiska länder gör i Europa.
Granskningen är framför allt frammanad av mångas oro över kinesiska investeringar i känsliga områden i EU.
Junckers handelskommissionär Cecilia Malmström betonar dock att granskningen inte kommer att hindra någon som inte vill bli hindrad.
– Det här är inget som tvingar Sverige att göra någonting. Det handlar om att för de medlemsländer som vill så kan kommissionen gå in och ge råd, sade Malmström utanför EU-parlamentets plenisal i Strasbourg.
Mer känsligt för svensk del är Junckers ord om att fler länder bör vara med i både bankunionen och euron. Det gillas definitivt inte av alla.
– Junckers röst väger inte tyngre än ett folkomröstningsresultat i Sverige. Formuleringarna i dag var ju att alla ska med, alla ska in. Men det bestämmer inte han, sade Marita Ulvskog (S).
– Jag anser ju att det redan i dag finns fördelar för Sverige med att vara med i euron. Men det är ju ingen som ifrågasätter att Sverige går med i den takt vi vill och det är ingen som kommer att tvinga in oss heller, sade i sin tur Gunnar Hökmark (M).
– Från Sveriges del behöver vi nu trycka på för att vi ska få ett permanent undantag från valutaunionen, precis som Danmark redan har, tyckte Max Andersson (MP).
Bland de svenska EU-parlamentsledamöterna var det tydligt att betyget på Junckers tal varierade med deras egen syn på EU.
– Ett lysande tal. Vad han säger i sak är att vinden har vänt och att vi seglar med full fart framåt. Nu gäller det att fördjupa samarbetet, konstaterade Cecilia Wikström (L).
– EU misslyckas på område efter område och Juncker fortsätter att bygga sina visioner. Det blev ett svävande tal, tyvärr utan en utlagd kurs där vi irrar fram och tillbaka över öppet hav utan att veta vart vi ska ta vägen, tyckte Peter Lundgren (SD).
Wiktor Nummelin/TT
Jean-Claude Juncker
Luxemburgaren Jean-Claude Juncker, född 1954, utsågs 2014 till EU-kommissionens nye ordförande. Juncker fördes fram av medlemsstaternas stats- och regeringschefer sedan hans partigrupp — kristdemokratiskt konservativa EPP — fått flest mandat i det senaste EU-valet.
Juncker var premiärminister i Luxemburg från 1995 till 2013 och har parallellt även suttit som landets finansminister 1989—2009 och som ordförande för eurogruppen 2005—2013. Han är utbildad jurist, men har i princip hela sitt vuxna liv arbetat politiskt efter att tidigt ha engagerat sig i kristdemokratiska CSV.
Juncker själv har flera gånger upprepat att han bara tänker sitta som kommissionsbas i en mandatperiod, fram till hösten 2019.
Fakta: Saxat ur Junckers tal
- Journalister hör hemma på nyhetsredaktioner, inte i fängelser. Släpp våra journalister. Och sluta kalla våra medlemsländer och regeringschefer för fascister och nazister.
(EU-basen kritiserade Turkiet som han inte ser som EU-medlem inom "överskådlig framtid")
- Europa måste fortsätta vara solidaritetens kontinent där de som förföljs kan få skydd.
(EU ska inte bli en fästning, lovar EU-kommissionens ordförande som i slutet av månaden ska lägga fram ett nytt förslag om nya lagliga vägar in i EU för migranter).
- Italien har räddat EU:s ära på Medelhavet.
(Sin första långa applåd i talet fick Jean-Claude Juncker för sitt tack till Italiens insats för att rädda flyktingar och migranter till havs).
- Vi är inte naiva frihandelsvänner. EU måste skydda sina intressen.
(EU-chefen vill möjliggöra en ny sorts förhandsgranskning för att kunna stoppa icke-europeiska investeringar i känsliga sektorer).