Så är fackvädret på svenskarnas populäraste resmål
Ska du ut och resa i sommar? Kanske flyga söderut. Håll koll på arbetsvillkoren på just ditt resmål – Arbetet Global listar värstingarna.
Resmålens tio-i-topp 2016
1) Spanien. Hit reser flest svenskar och solen lyser över stränderna men för facket är det mulet. Finanskrisen 2008 stormade in och skakade om spanska facket som fick hantera rekordnivåer i arbetslöshet. En tuff arbetsmarknadsreform har gjort det billigare för företag att säga upp anställda.
Arbetslösheten har visserligen sjunkit men ligger på 18 procent. Det finns dock flera positiva tecken. Den spanska ekonomin börjar ljusna. Tillväxten tros hamna på 3 procent och det kan trots allt ligga något i uttrycket efter regn kommer sol.
2) Tyskland. Stabilt och ihållande. Det tyska maskineriet rubbar man inte så lätt och det finns chans till solglimtar efter några tunga år med medlemstapp för facken och låglönejobb. Inkomstskillnaderna är ännu stora i Europas största ekonomi men landet har infört en minimilön på 8,80 euro och de tyska löntagarna kan få mer semesterpengar över då reallönerna börjat öka.
3) Danmark. Det är dejligt att vara dansk. Arbetslösheten är något lägre än i Sverige, strax under 6 procent. Men det bästa är nog trots allt klimatet. I övriga Norden kan du vara rätt kärvt men de danska facken och arbetsgivarna klarar av att umgås även utanför de hårda förhandlingsrummen.
Förra året inleddes trepartsförhandlingar där staten-facken och arbetsgivarna diskuterar hur migranter ska tas emot på arbetsmarknaden. Men samtidigt har landets Socialdemokrater ingått en pakt med nationalistiska Danske folkeparti och kräver att EU begränsar den fria rörligheten i unionen.
4) Storbritannien. Stormvarning från Atlanten och skurar som avlöser varnade. Under årets ILO-konferens i Genéve var Storbritannien åter igen ett fall för FN:s organ för arbetlivet. En ny fackföreningslag som inskränker möjligheten att gå ut i konflikt och organisera sig har fått tedrickarna att höja på ögonbrynen. Inom järnvägen och offentliga sektorn så har strejkerna avlöst varandra och anställda tappar relativt i lön.
Hur vädret blir då landet lämnar EU är helt omöjligt att förutsäga för en trovärdig meteorolog, den som vill ha svar bör därför vända sig till någon som spår i inälvor eller varför inte ett brittiskt opinionsinstitut?
5. Grekland. Untz, untz, untz låter det från stranddiskot i landet där ekonomin ännu är berusad av Retzina och tequila med knack. Havet är varmt men det grekiskt dramat fortsätter. Den som stirrar på diagram ser en växande ekonomi och kurvor som pekar uppåt men löntagarna drabbas av nya åtstramningar och arbetslösheten är ännu rekordhög (23 procent).
Facken protesterar men har fått allt mindre att sätta emot. Vänsterregeringen som leds av Syriza vann makten genom att lova att mindre åtstramningar, men badskärpet har ändå dragits åt så att EU och IMF under våren och landet fick precis ännu ett nödlån för att klara sina betalningar.
6. Italien.
7. USA.
8. Norge.
9. Finland.
10. Frankrike.
Källa: Vagabonds resebarometer 2017
Så semestrar svenskarna
2016 gjorde svenskar cirka 14 miljoner semesterresor utomlands med minst en övernattning. Räknar man in dagsresorna blir det drygt 18 miljoner resor, enligt tidningen Vagabonds Resebarometern.
De allra flesta semesterresor – 93 procent – går till länder i Europa. 62 procent av svenskarna reste utomlands förra året. Turkiet som länge legat högt på svenskarnas semesterlista tappade kraftigt förra året då det skedde såväl ett kuppförsök som flera bombdåd i landet. Även USA har dalat i popularitet.
Källa: Vagabonds resebarometer 2017
Flygutsläpp
Enligt Internationella klimatpanelen (IPCC) står flyget globalt sett för omkring 2-3 procent av de totala utsläppen av koldioxid och spås öka framöver.
Räknar man även in effekterna av flygets utsläpp av vattenånga och kväveoxider på hög höjd samt påverkan från kondensstrimmor brukar man räkna med att flygets totala klimatpåverkan blir ungefär dubbelt så stor som den som enbart orsakas av utsläppen av koldioxid.
Källa: Transportstyrelsen