Högre valdeltagande för låginkomsttagare med längre gymnasium
Valdeltagandet blev högre efter att yrkesprogrammen på gymnasiet förlängdes från två till tre år. Men bara för barnen till de med lägst inkomst och lägst utbildning. Det visar en ny forskningsrapport.
Det är Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU som försökt ta reda på om gymnasiereformen i början av 90-talet påverkade valdeltagandet i Sverige.
Då förlängdes bland annat de yrkesförberedande programmen, från två till tre år. I övergångsperioden i slutet av 80-talet och början av 90-talet gick elever, beroende på var de bodde och när de var födda, både i tvåårig och treårig yrkesutbildning.
I rapporten har forskarna undersökt om valdeltagandet i valet 2010 påverkats av hur länge eleverna gått i gymnasiet. Och forskarna hittade skillnader, men bara för den fjärdedel elever som kom från hem med lägst utbildning och lägst inkomst.
I den gruppen var valdeltagandet 3 procentenheter högre för de som gått tre år på ett yrkesförberedande gymnasium, jämfört med de som bara gått två år. 86 procent jämfört med 83 procent.
I de andra tre fjärdedelarna gick det dock inte att se en likadan skillnad. Förlängningen av yrkesprogrammen ledde alltså inte till någon allmän ökning av valdeltagandet bland yrkeseleverna, slår rapporten fast.
– Skillnaderna mellan grupper minskade då förändringen påverkade valdeltagandet bland elever från de mest resurssvaga hemmen, säger Karl-Oskar Lindgren, som är en av rapportförfattarna i ett pressmeddelande.