I huvudstaden Caracas har polisen använt tårgas för att skingra stenkastande demonstranter.

Landets opposition kallade till onsdagens demonstrationer under rubriken ”alla protesters moder”, med krav på vänsterpresidenten Nicolás Maduros avgång.

Manifestationerna inleddes på 26 olika platser i Caracas, och demonstranterna marscherade sedan mot regeringsbyggnaderna.

Våldsamheterna inleddes när demonstranterna närmade sig i centrum, där Maduro-trogna motdemonstranter samlats och där militär och polis tvingade tillbaka de oppositionella.

– Vi måste göra slut på den här diktaturen. Vi har fått nog. Vi vill ha nyval och få bort Maduro. Han har förstört det här landet, säger 54-åriga sekreteraren Ingrid Chacon.

I den nordvästra delen av staden sköts en 19-årig man i huvudet av beväpnade motorcyklister. Säkerhetskällor bekräftade senare att han avlidit av sina skador.

I västra Venezuela sköts en 23-årig kvinna till döds i samband med protester. Även hon sköts i huvudet, uppger en regeringskritisk rättighetsorganisation för nyhetsbyrån AFP.

Maduro uppgav redan före demonstationerna att militären skulle skickas ut på gatorna och att regeringsvänliga milisgrupper skulle beväpnas för att stoppa vad han kallade ett kuppförsök.

– Vi känner inte till något annat fall i Latinamerika, där en regering beväpnat urbana milisgrupper, säger Jose Miguel Vivanco från organisationen Human Rights Watch.

Enligt presidenten påminner protesterna om kuppförsöket 2002 mot hans föregångare Hugo Chavez. Det upproret ledde till en utrensning bland militären, som nu öppet stöder Maduro. Oppositionen pekar på landets ekonomiska kollaps, som lett till att miljoner människor saknar mat för dagen.

Under de två senaste veckorna har sammanlagt sex personer dödats och tiotals skadats i oroligheter runtom i landet.

TT

Fakta: Krisen i Venezuela

Venezuela gick in i lågkonjunktur i början av 2014, vilken har förvärrats av det sjunkande oljepriset.

Befolkningen har varit tvungen att åka till angränsande länder för att handla mat och medicin. I Venezuela ransonerar stormarknader mat och hushållsartiklar, men trots subventionerade priser är det många som inte har råd att köpa varorna.

Internationella valutafonden bedömer att inflationen kommer att nå 1 660 procent i år.

Krisen har lett till ökat tryck på den socialistiske presidenten Nicolás Maduro. Oppositionen skyller den svåra situationen på korruption och Maduros ekonomiska åtgärder för att tackla krisen.

Högsta domstolen beslöt i mars att frånta kongressen dess lagstiftningsmakt — ett belut som senare drogs tillbaka på uppmaning av landets säkerhetsråd och efter internationella fördömanden.