Färre fattiga – men stora skillnader
Den extrema fattigdomen har minskat och fler har tillgång till utbildning och hälsa. Men utsatta grupper som etniska minoriteter, flyktingar och kvinnor får fortfarande inte ta del av de positiva framstegen i världen, varnar FN:s utvecklingsorgan UNDP.
Den genomsnittliga mänskliga utvecklingen har förbättrats avsevärt i alla delar av världen de senaste 25 åren — trots en befolkningsökning på två miljarder. Människor lever längre, färre är undernärda och fler barn går i skola. Men det gäller inte alla.
– Det räcker inte att bara titta på genomsnittet, utan också vad som döljer sig bakom det. Gör man det så blir det tydligt att många människor inte har nåtts av framgångarna, sade UNDP-chefen Helen Clark när årets ”Human Development Report” presenterades i Stockholm.
För fler globala nyheter – följ oss på Facebook
Rapporten ger en bild av utvecklingen i världen som inte bara bygger på ekonomiska fakta, utan även omfattar faktorer som hälsovård och utbildningsnivå. Och fortfarande lever en tredjedel av världens invånare i låga nivåer av mänsklig utveckling, enligt UNDP.
Varje minut tvingas i genomsnitt 24 personer fly från sina hem. Luftföroreningar tar 18 000 liv varje dag. Och varannan sekund gifts en flicka bort innan det att hon har fyllt 18 år.
Bland de grupper som drabbas oproportionerligt hårt av det globala utanförskapet finns etniska minoriteter, ursprungsbefolkningar, människor med funktionsnedsättningar, flyktingar och migranter.
De drabbas av ojämlikhet, diskriminering, sociala normer, fördomar och intolerans som bromsar deras delaktighet i utvecklingsframstegen.
Många kvinnor nekas den egenmakt som krävs för att de ska kunna förverkliga sitt livs fulla potential.
– Kvinnor tenderar att vara fattigare, de tjänar mindre och har mindre möjlighet att fullt ut delta i samhället. I omkring hundra länder förvägras kvinnor att genomföra vissa arbeten på grund av sitt kön, sade Clark.
För att nå ut till grupperna som hamnar på efterkälken rekommenderar UNDP insatser för att förbättra möjligheter för kvinnor, insatser för att stärka unga och förnyat fokus inom de områden där fattiga människor bor och arbetar.
– Det gemensamma arbetssättet för det globala samhället måste vara att inte lämna någon utanför, sade statsminister Stefan Löfven (S) i samband med presentationen.
Sofia Eriksson/TT
Human Development Report 2016
Sedan 1990 har FN:s utvecklingsorgan UNDP varje år presenterat en rapport om mänsklig utveckling, ”Human Development Report”. Den belyser specifika frågor som är av stor vikt för hållbar utveckling och fattigdomsminskning.
Mänsklig utveckling handlar om att höja människors livskvalité och ge en bredare bild av utveckling än ekonomisk tillväxt. Med begreppet som utgångspunkt läggs fokus på människor och deras valmöjligheter.
2015 hade världen uppnått en del av det som sågs som svåra utmaningar för 25 år sedan. Trots att världens befolkning har ökat från 5,3 miljarder 1990 till 7,3 miljarder 2015, har över en miljard människor tagit sig ur extrem fattigdom, 2,1 miljarder fått tillgång till förbättrad sanitet och över 2,6 miljarder fått tillgång till en bättre vattenkälla, enligt Human Development Report 2016.
Förekomsten av hiv, malaria och tuberkulos minskade 2000—2015. Andelen platser som innehas av kvinnor i parlament ökade till 26 procent 2016.
Samtidigt är en av nio personer i världen hungrig, och en av tre undernärd. Omkring 15 miljoner flickor blir bortgifta innan 18 års ålder. Varje dag dör 18 000 personer av luftföroreningar. Varje minut tvingas i genomsnitt 24 personer lämna sina hem.
Källa: Human Development Report 2016