Ingen pensionsavsättning i korta avtal
Om parterna inom industrin sluter korta avtal 2017 blir det inga ytterligare avsättningar till delpensionen, klargör Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf.
LÄS OCKSÅ ”Korta avtal hindrar inte pensionskrav”
I avtalsrörelsen 2013 kom fack och arbetsgivare inom industrin överens om så kallad delpension. En liten del av löneutrymmet användes för extra pension, samtidigt som de anställda fick möjlighet att gå ner i arbetstid i slutet av arbetslivet eller pensionera sig tidigare. När nya, ettåriga avtal slöts våren 2016 avsattes ytterligare 0,2 procentenheter till delpensionen.
– Men det var snarast en anomali, säger Per Widolf. Den gängse ordningen är att vi sluter längre avtal – och då kan vi förhandla även om villkorsförändringar. Kortare avtal innehåller normalt bara pengar.
– Avsättningar till delpension i ett kort avtal ställer vi inte upp på den här gången. Det kommer inte i fråga igen.
I diskussionen om flexpension säger era kollegor i Almega att lön och pensionsavsättningar är utbytbara. Varför skulle då löneökningar vara möjliga i ettåriga avtal, men inte pensionsavsättningar?
– Det ligger i industriavtalet, i hela vårt förhandlingssystem att vi ska sträva mot längre avtalsperioder, svarar Per Widolf. Enstaka år kan det bli korta perioder, men då ligger det i korten att det bara blir pengar.
I grunden är Industriarbetsgivarna intresserade av långa avtalsperioder. I en osäker omvärld är långa avtal ett sätt att ge företagen lite stabilare förutsättningar.
– Basindustrierna är kapitalintensiva. Tunga investeringar förutsätter långa planeringshorisonter, säger Per Widolf. Dessutom främjar långa avtalsperioder samverkan mellan parterna, både lokalt och centralt.
IF Metall, GS-facket, Livs och de övriga facken inom industrin är inställda på att delpensionen ska byggas ut genom succesivt ökade avsättningar.
För att de anställda ska ha en realistisk möjlighet att gå ner i arbetstid efter 60 års ålder, eller gå i pension något år före 65-årsdagen, behövs högre avgifter till delpensionen än i dag.
Industriarbetsgivarnas utspel visar att utbyggnaden av delpensionen inte kan tas för given. I ettåriga avtal är den alltså utesluten, enligt Per Widolf. Blir avtalsperioderna längre är Industriarbetsgivarna beredda att förhandla om avsättning till delpensionen – men den är inte självklar.
– I grunden tycker vi att delpensionen är ett bra system, säger Per Widolf. Och vi föredrar tidigare pensionering, som arbetarna inom stålindustrin har. På de områden där de anställda kan välja mellan pengar, arbetstidsförkortning och pension borde man göra om systemet till en ren pensionslösning.
– Men i ett kort avtal lägger vi inte in några strukturella förändringar, så ser spelplanen ut. Att utöka avsättningarna till delpension är inte vårt intresse.