Veli-Pekka Säikkälä. Foto: Gustav Gräll

Mer pengar till delpension är ett viktigt krav för facken inom industrin. Och det kan inte spela någon större roll för arbetsgivarna om pengarna betalas som pension eller lön, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

LÄS OCKSÅ Ingen pensionsavsättning i korta avtal

Avsättningar till delpensionen kommer inte i fråga om facken inom industrin vill sluta korta avtal 2017. Det klargör Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf i en intervju på Arbetets hemsida i dag, torsdag.

Utspelet går på tvärs mot de avtalskrav som facken inom industrin antog den 25 november. I den gemensamma avtalspensionen begär facken löneökningar på 2,8 procent i avtal som sträcker sig över ett år – varvid en del av löneökningen ska gå till delpensionen.

– Att bygga ut delpensionen är angeläget, säger Veli-Pekka Säikkälä.

IF Metall och de övriga facken inom industrin har inte slagit fast exakt hur stora pensionsavsättningar som behövs för att medlemmarna ska ha råd att gå ner i arbetstid i slutet av arbetslivet. Men för de flesta grupper räcker inte de nuvarande avsättningarna.

– Personligen anser jag att avsättningarna till delpensionen bör byggas ut till fyra till fem procent av lönen, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Det kan jämföras med de nuvarande avsättningarna på 1,7 procent för dem som berörs av Teknikavtalet. För andra grupper avsätts bara 0,7 procent till delpensionen.

IF Metalls avtalssekreterare ser inga egentliga skäl till att ökade pensionsavsättningar skulle vara omöjliga i en ettårig löneuppgörelse.

– Det finns ingen naturlag som säger att ökade avsättningar till pension förutsätter längre avtalsperioder. Pensionsavsättningarna ska ju rymmas inom det utrymme för löneökningar som vi begär, då kan det inte spela någon större roll om det blir lön eller pension.