”Inte lätt för tjejer att komma fram”
LÄS OCKSÅ Fackens män dominerar i styrelserna
Kerstin Rosell, Coops styrelse
Facklig utbildning är a och o för att öka jämställdheten bland arbetstagarrepresentanter. Det menar Kerstin Rosell, styrelseledamot i Coop.
Kerstin Rosell jobbar på Spel & Kiosk på Coop Forum i Falkenberg och är arbetstagarrepresentant i Coops koncernstyrelse. Hon reagerar negativt på att bara 28 procent av representanterna är kvinnor.
– Det är jätteilla. Det måste vi kämpa för, att kvinnor får ta mer plats. Män tar för sig mer. Vid utvärderingar av kongressernas talartid har männen talat mest.
Hon tror bland annat att det handlar om att kvinnor inte vågar och tillåts ta plats. Facklig utbildning är nyckeln.
– När jag var ung var jag blyg. Men jag har gjort den långa resan, jobbat fackligt i många år och gått fackliga utbildningar och retorikkurser. Jag trodde jag skulle dö av nervositet när jag stod i talarstolen på min första kongress men i år satt jag som ordförande för Handels kongress.
I Coops styrelse känner hon sig lyssnad på.
– Farhågan är att vi ska ses som något katten släpat in men jag känner inte så. Vi har något att säga till om.
Regeringens förslag för ökad jämställdhet bland arbetstagarrepresentanter är bra anser hon:
– Det låter klokt. Företag får ett helt annat ledarskap om det finns fler perspektiv. Jag tycker alltid att det är viktigt att det inte bara är män som sitter och roffar åt sig.
Glenn Bergström, Volvo Cars styrelse
”Det har inte varit lätt för tjejer att komma fram”, menar Glenn Bergström, representant i Volvo Cars styrelse.
Glenn Bergström valdes in av IF Metall som ledamot i Volvo Cars styrelse 2009. Här sitter tre manliga ledamöter och två manliga suppleanter från olika förbund.
– Vi är fortfarande en traditionell och konservativ mansdominerad bransch. Alla är inte så förändringsbenägna här, milt uttryckt. Det har inte varit lätt för tjejer att komma fram.
Han ser flera förklaringar till varför det är så.
– Den största utmaningen är att det är så få kvinnor här, vilket försvårar urvalet.
Mycket handlar också om gammal hävd och tradition, poängterar han. Inte ens om han blickar tillbaka trettio år i tiden kan han minnas att en kvinna nominerats till arbetstagarrepresentant.
– Men jag tror att Sveriges Ingenjörer kan komma fram med en kvinna som kandidat nästa år. På tjänstemannasidan är det fler tjejer.
Ett dilemma är att det ofta krävs lång erfarenhet för att bli aktuell. Glenn Bergström har jobbat fackligt i fyrtio år och är ordförande för IF Metalls koncernfack inom Volvo Cars.
– Du landar inte i styrelsen som 25–30-åring på IF Metall.
För att nå ökad jämställdhet på sikt tror han att det krävs mer än regeringens föreslagna krav på samråd i frågan.