– Vi behöver bättre anställningstrygghet, folk är mer oroliga för jobben i dag än tidigare, säger René Frantzen som bakar skorpor på Pågens bageri. Foto: Johan Bävman

Rätt till heltid, längre semester – och högre skobidrag. Avtalsrörelsen 2017 ligger i startgroparna, men Arbetets besök i Skåne visar att arbetsvillkoren är lika viktiga som lönen. (Klicka på bilderna för att se dem större)

LÄS OCKSÅ Samordning 2017 – en balansakt i den högre skolan – Tommy Öberg

När vinden ligger på från rätt håll luktar det nybakat i Malmö. Pågens bageri ligger nära centrum. Där bakas både matbröd och skorpor.

– Det är roligt här, säger René Frantzen, som arbetat på bageriet  i nästan trettio år, och prövat på de flesta jobben på företaget. Han trivs med sina arbetskamrater.

– De är glada människor och arbetsmiljön är bra.

I LO-förbunden pågår förberedelser för 2017 års avtalsrörelse. Denna vecka träffas LO:s representantskap för att eventuellt enas om gemensamma krav.

Arbetet har besökt två arbetsplatser och pratat med fackliga företrädare på sjukhuset i Malmö för att pejla stämningen. Samordning av kraven mellan LO-förbunden har ett utbrett stöd, men det står långt ifrån högst upp på dagordningen för alla.

För René Frantzen är det viktigaste av allt att politikerna gör det svårare att lägga ned företag och flytta jobb. Han tänker på Findus i Bjuv och Ericssons varsel. Han befarar att Bjuv ska bli en spökstad.

– Och vi behöver bättre anställningstrygghet. Folk är mer oroliga för jobben i dag än tidigare. Om man känner sig trygg blir man gladare och mår bättre, säger han.

Dessutom vill han att semestern ska utökas. Det behövs för att folk är så stressade, tycker han.

– Jag anser att det behövs mer utbildning för våra medlemmar, säger Livsklubbens ordförande Neziya Rahman på Pågen. Foto: Johan Bävman

Det är platschef Jörgen Olin och fackordföranden Neziya Rahman som visar runt. I ett avslappnat samtal berättar de om sin oenighet. Han vill ha individuell lön och lokal pottfördelning.

– Jag vill premiera kompetens och prestation, säger platschefen.

Neziya Rahman håller inte riktigt med honom. Hon kan tänka sig att den som lär sig mer och utvecklas i jobbet får mer betalt, men hon vill inte ha några kriterier som kan vara godtyckliga i en individuell lön.

Platschefen anser att det behövs trettio visstidsanställda för att kunna få jobbet gjort under hela veckan. Fackordföranden tycker att det är för många och anser att många visstidsanställda skapar otrygghet.

LÄS OCKSÅ Ingen jämställdhetssatsning för LO

Neziya Rahman sitter i Livs förbundsstyrelse och hon har varit med i Livs stora avtalsdelegation de senaste två förhandlingsomgångarna. För henne är det viktigaste i den kommande avtalsrörelsen att löneskillnaderna blir mindre och att färre har visstidsanställningar.

– Jag anser också att det behövs mer utbildning för våra medlemmar för att utveckla och bevara livsmedelsindustrin.

Pågens storsäljare är det mörka brödet Lingongrova. Här bakas omkring fyrtio olika sorters matbröd. Huvuddelen av skorporna går på export – i första hand till Frankrike.

Det går bra för Pågen nu. Företaget har planer på att bygga ut.

Ann-Britt Plyhm städar. Hon säger att städningen sliter på kroppen och att det borde ge extra betalt. Men hon är kluven i frågan för samtidigt säger hon att det nog är bäst med lika lön eftersom alla gör ett likvärdigt arbete och löneskillnader ger upphov till prat och motsättningar.

– Jag är inte så insatt i avtalsrörelsen, men jag väntar mig lite löneförhöjning, säger hon.

– Folk ska kunna försörja sig utan att ta extrajobb, anser Mattias Persson som ser rätt till heltid som en viktig fråga. Foto: Johan Bävman

Utanför Ica Kvantum i köpcentret Mobilia i Lund står en lastbil från Pågen.

Inne i butiken plockar Mattias Persson upp paketerat pålägg. Det är onsdag och i dag kommer pensionärerna, eftersom de får rabatt på onsdagar.

Mattias Persson, Handelsklubbens ordförande, berättar att drygt hälften av de tillsvidareanställda i butiken är med i facket. Det är omkring hälften av de sjuttio i butiken som har fasta jobb.

– Vi har inga pottförhandlingar här utan det centrala påslaget läggs ut lika till alla. Vi har pratat om att förhandla om potten. Det tycker jag vore bra, så att vi fastanställda kan få en större del, säger han.

Än har diskussionerna om den kommande avtalsrörelsen inte kommit i gång riktigt i butiken. Mattias Persson tycker dock att en av de viktiga frågorna är rätt till heltid.

– Folk ska kunna försörja sig utan att behöva ta extrajobb, säger han.

Tillsammans med Lotta Kristersson ska han höra med de andra i butiken vad som är viktigt i den kommande avtalsrörelsen. Hon arbetar i kallskänken och plockar just ut en stor rostbiff ur ugnen. Hon strör lökpulver och svartpeppar över köttet och slår in det i aluminiumfolie.

– Det är intressant att lära sig vad kunderna vill ha, säger hon.

De vill ha färdiga lösningar – mat som man kan äta direkt.

– Många pratar om skor, säger Lotta Kristersson (till vänster) på Ica Kvantum. Här gör hon och Natalie Le Clair smörgåstårtor. Foto: Johan Bävman

Förutom heltid, mer semester och färre bemanningsanställda, pekar Lotta Kristersson på skor som värda att prioritera i de kommande förhandlingarna.

– Här pratar många om skor. Det är färskvara och det behövs två par per år. Vi får en skopeng, men den räcker inte alls, säger hon.

Mikael Holseng plockar några rutiga arbetsskjortor ur en torktumlare i butikens personaldel. Han tvättar arbetskläderna på jobbet. Sedan nio år tillbaka jobbar han i butikens avdelning för frukt och grönt. Han är nöjd med lönen och tycker att den är bra med tanke på att han inte har någon särskild utbildning. Men Mikael Holseng vill ha mer semester och ändra på ob-ersättningen.

– Nu går huvuddelen av ob-ersättningen till extraanställda. Jag vet inte hur men jag vill att en del av ob:et görs om till lön för oss som jobbar mitt i veckan.

Markus Jernberg är vd i Ica-butiken. Han tycker att avtalet till viss del är en pappersprodukt som inte riktigt är anpassad till verkligheten.

– Det vi i första hand behöver är stabilitet under en längre tid. Dessutom anställningsvillkor som gör det möjligt att skaffa ersättare vid korttidsfrånvaro.

Både Neziya Rahman på Pågen och Mattias Persson på Ica Kvantum tycker att de extra påslagen till undersköterskorna i vårens avtalsrörelse är väl motiverade. Lika enkelt är det dock inte på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Den lokala avtalsrörelsen pågår och Kommunalsektionens vice ordförande Gisela Landgren vill inte uttala sig. Men hon är besviken på att den extra höjningen i Kommunals avtal inte omfattar henne. Sektionens sekreterare Anders Nilsson berättar i mejl att skötarna på sjukhuset är upprörda över avtalets utformning.

Avtalsrörelsen handlar i stor utsträckning om pengar. Även om alla vill ha mer i lön så förefaller många av dem som Arbetet har pratat med tycka att det är okej om nästa års ökning blir ungefär lika stor som årets.

Många vill emellertid ha ett avtal som sträcker sig över längre tid än ett år.

Fackordförandena på Pågen och Ica Kvantum är båda anhängare av att LO-förbunden ska driva gemensamma krav i avtalsrörelsen. Men Neziya Rahman säger:

– Min känsla är att det inte blir någon samordning, men det vore bra för vi har sett hur mycket vi kan uppnå när hela tåget är samlat.

Göran Jacobsson

Bakgrund

• Industrins avtal i våras gav ett lönepåslag på 2,2 procent i ett ettårigt avtal. Handels fick ett kron-talspåslag på 590 kronor. Det var de två ”märken” som sedan följdes av övriga förbund.

• Livs avtal gav ett krontalspåslag på 511 kronor.

• Kommunal slöt ett treårigt avtal med SKL: 2,2 procent, plus 500 kronor extra till undersköterskorna. År två och tre ska undersköterskorna märket och ytterligare 180 och 150 kronor.