Så har vallöften uppfyllts
I sitt valmanifest kom Socialdemokraterna med en lång rad löften om arbetsmarknaden. Majoriteten av förslagen är uppfyllda eller åtminstone påbörjade, visar Arbetets genomgång.
Anställningsformen ”allmän visstid” ska ses över. Löftet: Visstid ska bara tillåtas under två år inom loppet av en femårsperiod och anställningsformen ’’allmän visstid’’ ska ses över. 1 maj i år justerades las, i en politisk kompromiss, för att undvika stapling av visstidsanställningar.
Fler högskoleplatser i hela landet. Till 2018 investerar regeringen i 14 300 nya utbildningsplatser på universitet och högskolor i hela landet. Kostnaderna är aviserade till 825 miljoner kronor.
Lönekartläggningar varje år. Från och med 1 januari 2017 ska företag, med minst tio anställda, årligen genomföra en lönekartläggning, i stället för som nu vart tredje år.
En tredje pappamånad ska införas. Den 11 november förra året sade riksdagen ja till en tredje månad för vardera föräldern i föräldraförsäkringen. De nya reglerna började gälla 1 januari 2016.
Nya platser på yrkeshögskolan och vuxenutbildning. Totalt ökar antalet platser på yrkeshögskolan med 20 procent till drygt 30 000 från och med i år. Kostnad: 900 miljoner. Pengar för närmare 20 000 platser på komvux och yrkesvux är också avsatta.
Inför extratjänster för långtidsarbetslösa. Ett av alternativen som ska ersätta fas 3 är extratjänster i välfärden för långtidsarbetslösa. De infördes i november 2015. Platserna är hittills rejält färre än väntat.
Vi ska minska lönegapet. Den oförklarade löneskillnaden mellan män och kvinnor var 4,6 procent 2015. Kvinnors genomsnittslön låg på 95,4 procent av männens. En liten förbättring; 2014 var skillnaden 5 procent.
Taket ska höjas i a-kassan. Löftet var att alla med en lön upp till 25 000 kronor i månaden skulle få 80 procent av lönen i a-kasseersättning. Taket har höjts från 680 till 910 kronor om dagen och de som tjänat 25 000 kronor får 80 procent av lönen de första 100 dagarna.
Arbetsmiljöarbetet ska stärkas. I februari kom en arbetsmiljöstrategi för 2016-2020 som bland annat betonar psykosociala frågor. Arbetsmiljöverket fick även nya uppdrag, som att förebygga olyckor bland vägarbetare. I budgeten kommer mer pengar. Svårt att utvärdera.
Fas 3 ska avskaffas. Hösten 2015 började avvecklingen. I februari i år var det stopp för nya placeringar i sysselsättningsfasen. Senast budet är att fas 3 ska bort under mandatperioden.
Vi vill lösa frågan om delade turer. I valmanifestet förklarades att frågan om delade turer borde lösas inom ramen för de centrala kollektivavtalen i kommuner, landsting och deras bolag. Reglering av delade turer finns nu i Kommunals avtal med SKL.
Heltid ska vara norm på hela arbetsmarknaden. Heltid som norm är långt ifrån verklighet och finns ännu inte i några centrala kollektivavtal. 136 av 290 kommuner lovar heltid till sina anställda. Men trots politiska löften jobbar i snitt fyra av tio i dessa kommuner ännu deltid, visar Arbetets granskning.
Jämställda arbetsvillkor. Gapet har minskat – enligt SCB hade 79 procent av männen fast anställning i juli. En ökning med tre procentenheter på två år. Bland kvinnorna hade 74 procent fast anställning i juli, en ökning med fyra procentenheter på två år.
Vi vill stimulera ett jämlikt uttag av föräldrapenningen. En jämställdhetsmiljard skulle stimulera ett jämlikt uttag. Enligt regeringen är arbetet påbörjat.Grundnivån i föräldrapenningen har höjts från 225 till 250 kronor om dagen. En utredning väntas ge fler förslag i oktober 2017.
90-dagarsgaranti för unga. Enligt valmanifestet ska unga ha jobb, praktikplats eller utbildning inom nittio dagar. Ett av Stefan Löfvens viktigaste löften. Än så länge dock bara i förberedelsefasen. Traineejobb ses som ett steg.
Svenska löner ska gälla för alla som jobbar i Sverige. Arbetsmarknadsministern har drivit på för att utländska arbetare i Sverige ska ha samma villkor som svenska. Inom EU finns dock oenighet om ett framtida utstationeringsdirektiv.
LÄS OCKSÅ 14 av 16 vallöften på väg att infrias
Martina Frisk