10 000-tals väntar på lönebesked
10 000-tals kommun- och landstingsanställda väntar på besked om de ska få del av jämställdhetssatsningen som skulle ge undersköterskor 500 kronor extra i månaden.
De lokala förhandlingarna kan fortsätta långt in i höst.
I april skrev Kommunal och arbetsgivarsidan, SKL på det centrala avtalet skulle ge undersköterskor 500 kronor extra i månaden som en jämställdhetssatsning.
Men ännu i augusti har parterna på många platser inte kommit överens lokalt och de anställda får vänta på sina pengar.
-Jag förstår att medlemmar och folk i våra sektioner blir frustrerade och rent ut sagt förbannade, när arbetsgivarna försöker tolka avtalet för att komma billigare undan, säger Kommunals förhandlingschef Johan Ingelskog till Arbetet.
Det nya centrala avtalet blev klart i april. Utöver uppräkning av månadslönen ger avtalet en extra satsning på undersköterskor på 500 kronor i månaden.
-Den största satsning på ökad jämställdhet som Kommunal lyckats förhandla fram, säger Johan Ingelskog.
Sammanlagt berör det nya avtalet cirka 130 000 undersköterskor och glädjen var stor när avtalet blev klart.
Men sedan började problemen. När avtalet skulle omsättas på lokal nivå blev det det en tolkningsfråga. Vilka ska anses vara undersköterskor. I Skellefteå ansåg arbetsgivarna inledningsvis att det handlade om dem med titeln undersköterska. I kommun efter kommun gick förhandlingarna i stå.
I till exempel Västerås, Östersund och Karlskrona demonstrerade de anställda mot arbetsgivarnas försök att snäva in antalet anställda som ska få ta del av pengarna.
Sammanlagt handlar det enligt Kommunal om 10 000-tals anställda som befinner sig i en ”gråzon”.
-Arbetsgivarna har på senare år gett anställda olika titlar, tex boendestödjare, men det viktiga är vilka krav ställdes när tjänsten tillsattes, vilka är arbetsuppgifterna och vad har den enskilde för utbildning, säger Johan Ingelskog.
Den tolkningen av avtalet gör också Heléne Fritzon, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation. Däremot håller hon inte med om att lokala arbetsgivare försöker smita undan billigare genom att snäva in vilka som ska omfattas.
-Det är inte min bild. Jag känner att vi har ett brett stöd för den här satsningen och jag är inte förvånad över att det kan ta tid ett genomföra det nya avtalet, säger hon.
-Det är inte ovanligt att det dröjer till in på hösten innan allt är klart, fortsätter hon.
I Rättvik och Hedemora gick det lätt. Lönesättningen gäller alla oavsett titel.
Till vardags är Heléne Fritzon kommunalråd i Kristianstad. Men inte heller där är förhandlingarna avslutade.
-Men vi har den ordningen att vi har en förhandlingsorganisation som sköter det här och jag kommenterar inte det arbetet, säger hon.
Nu är semestrarna över och förhandlingsarbetet ska dra igång. I Karlskrona gjorde parterna upp så sent som i måndags, men många förhandlingar återstår.
-Min bedömning är att alla kommer att tvingas rätta in sig i ledet, säger Johan Ingelskog.
Läs också: