SUNDSVALL 2008-10-31 MELLANNORRLANDS HOSPICE Zara-Marie Wickstrˆm, underskˆterska, med Kjell ÷dlund, g‰st p Hospice. Foto: Ralf Bergman / SCANPIX kod 60140 *** UPPDRAG LO-lotidningen ***

Foto: Ralf Bergman/TT

Tydligt eller ej? När de extra 500 kronorna till undersköterskor ska betalas ut tvistar fack och arbetsgivare om hur skrivningen i avtalet ska tolkas. 

LÄS OCKSÅ Oklart vem som räknas som uska vid löneökning

När nyheten kom i slutet av april, var glädjen stor. Ett treårigt avtal skulle ge landets cirka 130 000 undersköterskor i genomsnitt 500 kronor extra i månaden under första året, jämfört Kommunals övriga grupper.

Men när avtalet väl var utskrivet och hamnade på förhandlingsborden lokalt uppstod frågetecken, som varken SKL eller Kommunal hade räknat med.

En anmärkning i avtalet gör klart att i de fall arbetsgivare inte använder sig av titeln undersköterska så ska arbetstagare ändå ha rätt till lönepåslag om de utför liknande arbetsuppgifter och har en undersköterskeexamen.

– I efterhand är det lätt att vara efterklok. Vi skulle ha formulerat oss annorlunda i avtalstexten och varit betydligt tydligare. Visst är det de som bli besvikna. Men när man förhandlar fram ett avtal måste gränsen dras någonstans, säger John Nilsson, förhandlare vid SKL.

Han påpekar dock att som part kunde SKL inte veta hur det ser ut i hela landet och han har ingen uppfattning om hur många arbetstagare senaste veckornas diskussioner handlar om.

– Om hela landet skulle använda den mest extrema lokala tolkningen från Kommunal så rör det sig om tiotusentals fler som skulle omfattas. Medan Kommunal lokalt på andra ställen har en tolkning som bara skulle innebära ett par tusen till.

Men Lena Byström, ombudsman på Kommunal och en av de ansvariga för avtalet, menar att det inte fanns några tvivel när avtalet skrevs.

– Vi tycker att det är ett tydligt avtal. Problemet som uppstått ligger i titulaturen. Vi har arbetsgivare och kommuner som inte använder sig av titulaturen undersköterska och då måste vi se till arbetstagarnas examen och arbetsuppgifter.

LÄS OCKSÅ

Extra lönesatsning på undersköterskor i privat vård

Så kan lönegapet minska efter Kommunals avtal

”Bra – men inte tillräckligt”

Avtal klart för Kommunal

Ledare: Kommunals avtal en seger för verkligheten.

Ännu inget avtal för Kommunal

Tyst om avtal för Kommunal

Kommunal får stöd för extra löneökningar

Kommunals sikte inställt på 2,2 procent

LO och Svenskt Näringsliv i utspel

”Inte okej att kommunalare blir lönegolv”

Kommunal: Arbetsgivaren håller nere löner för oss

SKL beredda att diskutera lönesatsning på undersköterskor

”Aldrig sett en så aggressiv motpart”

”Kommunals krav är för högt”

Kommunal kräver 3,3 procent totalt