Fler än hälften av cheferna på byggföretag anser att det förekommer mutor i byggbranschen. Det visar årets Byggchefsbarometer, skriver Svenska Dagbladet.

Byggchefsbarometern är en undersökning utförd av Byggcheferna, en del av fackorganisationen Ledarna. De har frågat 1 000 av sina medlemmar om branschen.

58 procent svarar att de stött på någon som jobbar svart vid sidan av.

53 procent tror att det förekommer mutor för att vinna upphandlingar.

83 procent säger att det förekommer fusk för att vinna upphandlingar: medvetet för låga anbud som ökas på i efterhand med fler arbetade timmar än vad som lagts ner.

– Det ser inte bra ut, säger Lars Bergqvist, Byggchefernas ordförande, till SvD. Det blir som en ankdamm på mindre orter. De stora företagen har tydliga uppförandekoder – där borde även de små företagen ha samma tydliga regler. Men de är alldeles för få.

Arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier arbetar aktivt mot mutor och svartarbete, säger kommunikationschef Håkan Lind till tidningen.

– Vi drev nyligen igenom en uppförandekod och de företag som inte skrev på uteslöts. Det var ett 20-tal företag.

– Vi gör mycket, men kommer någon med ytterligare åtgärder tittar vi gärna på det, fortsätter han. Lagstiftning är det bästa. Då påverkas alla.