Brett fackligt stöd för tvätteristrejk
Samtidigt som IF Metall förhandlar med arbetsgivarna i Ikem om ett nytt tvätteriavtal får facket stöd från olika håll för sitt strejkvarsel.
– Jag är på väg till förhandlingar med Ikem nu, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä till Arbetet på måndagsförmiddagen. Vi har satt ut förhandlingstider och ska försöka lösa det här.
Efter ett uppehåll under helgen förhandlar IF Metall och Ikem direkt med varandra, och avrapporterar till de opartiska ordförandena.
Stötestenen är fortfarande IF Metalls krav på garanterad löneutveckling för tvätteriarbetarna. Även de som har arbetat i tvätteriindustrin i många år har i dag löner som ligger strax över avtalets minimilön på 20 024 kronor i månaden.
I ett pressmeddelande beskriver Ikem de två lönesteg som facket kräver, efter ett respektive två års anställning, som orimligt kostnadsdrivande. De skulle inte rymmas inom de 2,2 procent som fungerar som norm i årets avtalsrörelse, hävdar Ikems vd Johans Hagelkvist.
– Det stämmer inte, säger Veli-Pekka Säikkälä. Vi vill inte spräcka märket, utan omfördela så att de som arbetar länge i branschen får mer. De måste få löner som de kan försörja sig på.
Samtidigt uttalar flera fackförbund sitt stöd för IF Metalls strejkvarsel, som utlöses den 12 juli om inte ett nytt avtal är klart dessförinnan. Bland dem finns låglöneförbund som Fastighets – men även FTF, facket för försäkring och finans, som organiserar 13 000 anställda i finans- och försäkringsbranschen, varav över 800 är chefer.
– Jag förstår om ett och annat ögonbryn höjs över att vi väljer att sympatisera med IF Metalls varsel, säger Anders Johansson, ordförande för FTF. Man kan tro att vi är ett förbund för privilegierade och högavlönade. Men vi har också stora grupper av anställda på call-center som har väldigt låga löner.
– Det som fick oss att gå ut och uttala stöd för IF Metall är debatten som förs från politiskt håll om en ny lagstadgad anställningsform med lägre lön än kollektivavtalens lägsta nivå. Det är ett jättehot mot lönebildningen i Sverige, och skulle innebära löner som inte går att leva på. Dessutom är tvätteriarbetarna en grupp som har låga lägsta löner i sitt avtal.
Bland andra Centerpartiet och Liberalerna har uppmanat parterna på arbetsmarknaden att sluta avtal med lägre ingångslöner för unga och nyanlända. I dag, måndag, skriver Centerpartiets ledare Annie Lööf och andra centerpartister på Dagens Nyheters debattsida att ”med en större sänkning av nuvarande lägstalöner ökar antalet enkla jobb i Sverige till 80 000”. Och: ”Om parterna inte tar sitt ansvar kan vi tänka oss att gå fram med lagstiftning.”
LÄS OCKSÅ: