En åldrad manlig medlemskår och en utveckling i nedförsbacke. 2013 antog Socialdemokraterna därför en strategi för att värva fler medlemmar. Målet framstod kanske inte som överambitiöst. Under en tioårsperiod skulle partiet växa med 12 000 personer för att 2024 ha en medlemskår på 110 000 personer. Men det har visat sig att Socialdemokraterna har svårt att behålla sina medlemmar.

– Det är fortfarande för hög omsättning. En hel del strömmar igenom; de värvas i en valrörelse men försvinner sedan bort, konstaterar Tomas Eneroth, gruppledare för den socialdemokratiska riksdagsgruppen, VU-ledamot och partiets allra första studieledare.

LÄS OCKSÅ Ett folkrörelseparti som behöver folk

 

Enligt honom har det – inom partiets högsta ledning – funnits en tydlig ”krisinsikt” om att folkrörelsearbetet måste stärkas.

– Den dag Socialdemokraterna bara blir en kampanjorganisation tror jag vi tappar mycket i legitimitet och representativitet. För mig är det helt avgörande.

Och då räcker det inte att ha sympatisörer eller få många gillanden på en Facebook-sida.

– En viktig del är naturligtvis att skapa engagemang och opinion. Men det är inte grunden för ett gediget folkrörelsearbete. Det handlar om att mobilisera människor för att återkommande påverka sin omgivning och förändra sin livssituation.

I det arbetet måste alla bidra, understryker Tomas Eneroth:

– Jag kräver att de som har politiska förtroendeuppdrag i kommuner, landsting eller riksdag också är folkrörelseaktiva.

Han betonar vikten av att ”uppvärdera medlemskapets värde”. Själv är han med i IF Metalls S-förening, Socialdemokraterna i Växjö, SSU – ”och så partiet förstås”.

När det gäller att behålla dem som värvats till partiet så är utbildning nyckeln. Alla ska erbjudas kurser.

Därför har Socialdemokraterna mångdubblat satsningarna på utbildning både ekonomiskt och volymmässigt.

– Erfarenheten visar att de som går utbildningar stannar kvar. Det är de som blir aktiva socialdemokrater.

Skärmavbild 2016-04-27 kl. 08.51.52