”Jag skulle göra om det”
Han hade jobbat mycket en tid som restaurangchef och tänkt sig en tids ledighet när han i höstas fick höra att han behövdes i en helt annan bransch. – Jag skulle göra om det om jag fick frågan igen, säger Najib Hamid när vi träffas över en kopp kaffe på Malmö Central.
Det blev några intensiva veckor på boendet för ensamkommande i Trelleborgs kommun. Själv kom han till Sverige från Afghanistan med föräldrarna när han var i tonåren. Både kulturkompetent och språkkunnig blev han en ovärderlig hjälp med det mesta på boendet.
Det berättade hans kollega Karin Trulsson, tillfälligt omflyttad från sitt ordinarie jobb i äldrevården när vi träffades första gången i höstas, under några av de mest intensiva veckorna.
Han kunde förklara på de afghanska killarnas eget språk hur Sverige fungerar, han kunde lyssna på deras många svåra historier från tiden på flykt och tiden dessförinnan. Pappor som dött, fattigdom, våld, hotande tvångsrekrytering.
– Jag jobbade mycket, ibland många timmar per dag. Men jag kände att jag gjorde en viktig insats, och det gav mig mycket tillbaka, säger Najib Hamid.
I dag är han nygift och mellan jobb och studier. Han tänker ibland på ungdomarna och deras historier, och han hoppas också att de ord han skickade med dem på vägen finns kvar i deras medvetande.
– Jag försökte förklara för dem hur viktigt det är att de sköter sig. Att då finns alla möjligheter i Sverige.
För en liten tid sedan sprang han på en av killarna på stan i Malmö, en kille som hade fått ett nytt boende i ett familjehem.
– Det var fint att se honom. Nyanländ på transitboendet var han alldeles blek och grå i ansiktet. Nu hade han fått färg på kinderna, såg ut att må riktigt bra.
LÄS OCKSÅ:
Allt blev möjligt under Trelleborgs tuffa höstmånader
Flyktingkrisen förde dem samman
Boende för barn
• Det är ankomstkommunernas ansvar att ställa upp med ett första boende för ensamkommande barn. Därifrån ska de slussas vidare av Migrationsverket efter ett par dagar. I höstas, när så många kom, tog den processen betydligt längre tid.
• För vuxna asylsökande är det Migrationsverket som har hela ansvaret att hitta boende.