Värvningssuccé för belgiskt fack
Det ser mörkt ut för facken i Europa. Men det belgiska LO-facket ABVV har på tio år mer än tredubblat antalet medlemmar under 25 år.
– Vi har elva medarbetare i regionen som jobbar heltid med ungdomsfrågor och som har fått specialutbildning för att undervisa. När det är som mest att göra vid terminssluten tar vi även in andra kolleger till hjälp för att nå så många studenter som möjligt, säger Jeff Jonckers, som samordnar den här verksamheten i Flandern.
Han är själv regelbundet ute och föreläser för studenterna om vad facket har att erbjuda.
– Jag har en bakgrund som lärare, men jobbar nu fackligt på heltid, säger han.
I alla större städer i Flandern satsar facket på att ge lektioner i avgångsklasserna på gymnasiet och på universitetet.
– Det kan bli uppemot 5 000 timmar om året, som mest i april och maj, strax innan terminen slutar. Först träffat vi skolledningen för att ”promota” oss, sedan brukar de återkomma och bjuda in oss varje termin, säger Jeff Jonckers.
På de fackliga lektionerna undervisar Jeff och hans kolleger i frågor som rör arbetsvillkor, social trygghet och fackets roll i samhället. Tanken är att de unga ska veta att facket finns där för dem när de kommer ut i arbetslivet.
– Vi lär till exempel ut hur man skriver en jobbansökan, hur man hittar lediga jobb, hur a-kassan fungerar och vad man kan få för hjälp från facket – kort sagt så gajdar vi dem ut på arbetsmarknaden, säger Jeff Jonckers.
Är det också ett sätt att få fler medlemmar?
– Ja, vi erbjuder fritt medlemskap så länge de studerar. När man fått ett jobb måste man betala avgiften på 12–14 euro i månaden.
Även under studietiden erbjuder facket service, som exempelvis juristhjälp eller vägledning att skriva en stipendieansökan.
En annan del av den fackliga strategin för att värva unga medlemmar är att finnas med på musikfestivaler och andra evenemang för ungdomar. Vi träffar Jeff på ett café i Leuven utanför Bryssel tillsammans med chauffören Thomas Gijselaar, som är 31 år och facklig förtroendeman på Febelco – ett företag med 1 000 anställda som distribuerar varor till apoteken. Thomas har valt strategin att gå försiktigt fram när det kommer nyanställda till företaget.
– Jag träffar alla under introduktionen och säger att de gärna får komma och prata med mig om det är något de funderar över. Många är redan medlemmar, men om de inte är det så brukar jag efter ett tag förklara fördelarna med att gå med. Jag hjälper dem gärna även om de inte är medlemmar, men talar också om för dem att de kan få tillgång till mer service och större resurser om de går med, säger han.
Även om medlemstalen stigit kraftigt så betonar både Thomas och Jeff att det är en utmaning att få ungdomar att ta fackliga uppdrag. Thomas har förståelse för att många tvekar – inte minst eftersom det inkräktar mycket på fritiden.
– Vissa känner kanske motstånd mot att gå till chefen och ta fajten, andra vill vara ledig på kvällar och helger. Men en person som har problem på jobbet vill ju ha hjälp direkt, inte om en månad eller så. Det är en fråga om hur delaktig man vill vara och det finns ju olika nivåer på uppdragen. Man kan hjälpa studenter eller man kan organisera strejker. För egen del har jag upptäckt att det är fantastiskt roligt att kunna hjälpa mina kolleger och jag tycker det är okej att de hör av sig även jag är ledig, säger han.
Jeff berättar att man planerar en nystart på initiativet Working Class Hero.
– Nu i november samlas 60–70 kandidater på en kurs om bland annat sociala medier och klimatfrågan. Just klimatet är en fråga där det finns en schism mellan yngre och äldre i facket. Men vi har märkt att det är en fråga som engagerar många unga, så där behöver vi göra mer, säger han.
LÄS OCKSÅ:
Satsning på ungdomar bär frukt
Bengt Rolfer
Kristet fack störst
• I Belgien finns tre fackliga centralorganisationer.
• Störst är ACV-CSC (kristen) med 1,6 miljoner medlemmar. Nästa lika stor är den socialistiska ABVV-FTGB.
• Minst är ACLVB-CGSLB med 275 000 medlemmar.