En social bibliotekarie på hjul
Innan Jessica Fransson började jobba på bokbussen i Trollhättan hade hon inte så stor koll på det rullande biblioteket. Den blev snabbt favoritfilialen.
– Varför har jag inte känt till det här, tänkte jag.
Jessica lastar av bokbeställningarna och stänger dörren till bussen. Nu är hyllorna fyllda med deckare, barnböcker, tidningar och romaner.
– Många låntagare är stammisar. Vi lär oss vilken genre de håller sig inom och kan rekommendera böcker.
Det är onsdag, vilket innebär en kvällstur i området Björndalens villakvarter. Anette Karlsson, biblioteksassistent och bokbussförare, styr med van hand. Schemat har omväxlande dag- och kvällspass. På dagturerna får skolor i stans utkanter besök. Jessica lär känna ”sina” elever och har ofta olika önskemål med sig i bakhuvudet. Nyligen kunde hon glädja en flicka i årskurs två med ett specialintresse: pingviner.
– Jag hade väldigt svårt att hitta pingvinböcker. Nu kollar jag alltid lite extra och ser jag någon så tar jag genast reda på om vi kan beställa den.
I Trollhättan finns ett huvudbibliotek och tre filialer. Till ytan är bokbussen minst. När det gäller antalet utlån är den däremot störst, ungefär 60 000 böcker lånas ut varje år. Jessica har hunnit jobba på alla stadens bibliotek. Bokbussen är roligast. På många ställen är bussen den enda sociala samhällsinrättningen som finns kvar och det märks.
– Man lär känna människor på ett helt annat sätt. Många kommer för att låna böcker, men också för att prata med sina grannar och med oss. Det är väldigt socialt.
Den svenska bokbussverksamheten startade i Borås 1948 och i dag finns 87 rullande bibliotek. Varje år utses en till Årets bokbuss. I höstas gick priset till Trollhättan, bland annat för att ”bussen är ett bibliotek som arbetar med sikte på framtiden”. För Jessica och kollegerna blev utmärkelsen ett glädjande bevis på att de jobbar rätt.
– Vi fick ett vandringspris, en modell av den första svenska biblioteksbussen. Den har varit med på alla turer, men står nu på kontoret.
Jessica har alltid varit bokslukare, men att bli bibliotekarie var ingen barndomsdröm. Nu trivs hon. En riktigt bra dag på jobbet är när små och stora låntagare blir nöjda.
– Det känns speciellt bra när jag lyckas hitta något till killar som inte läser så mycket. ”Yes!” tänker jag då.
Minna Ulin
Om Jessica Fransson
25 år, bibliotekarie.
Tid i yrket: Ett år.
Tidigare jobb: städning, butiks-arbete.
Utbildning: Biblioteks- och informationsvetenskap på högskolan i Växjö.
Lön: 24 000 kronor i månaden.
Bäst med jobbet: Alla låntagare vi träffar och kan ge personlig service till.
Sämst: Svår fråga. Kanske om en låntagare inte respekterar vad vi gör.
Favoritbok: Harry Potter.
Om bibliotekarier
Antal: Det finns drygt 5 500 bibliotekarier i Sverige.
Utbildning: Biblioteks- och informationsvetenskap 180 högskolepoäng (tre år) i Borås, Växjö och Umeå. Distans- och vidareutbildningar finns.
Lön: Medianlönen för nyexaminerade var 24 000 kronor per månad 2014. Tio år efter examen är medianlönen 27 500 kronor.
Facktillhörighet: Vision eller DIK.
Framtidsutsikter: Balans på arbetsmarknaden på både fem och tio års sikt.
Källor: Arbetsförmedlingen, Saco, Statistiska Centralbyrån.