Läsfrämjande kan ge LO:s kulturpris
Under kongressen delar LO sitt kulturpris. I vår är inriktningen smal: det går till personer eller grupper som framgångsrikt arbetat med läsfrämjande genom högläsning.
LO:s kulturpris går det här kongressåret till framgångsrikt läsfrämjande. Vem som helst kan nominera en person eller en grupp som varit bra på att främja läsfrämjande, genom högläsning för barn. Förstapriset på 50 000 kronor och två andrapriser om 25 000 kronor vardera delas ut på LO-kongressen den 17-20 juni i år.
– Vi väljer ett tema inför varje kongress. Det är inte alltid som läsfrämjande får pengar och uppmärksamhet, säger Ulrika Eskilsson på LO.
Priset kan ses som en förlängning med det arbete som LO och ABF har under namnet Läs för mig. Bakgrunden är sjunkande läsning, samtidigt som samhället kräver lässkicklighet.
Ett kulturpris till framgångsrik högläsningsverksamhet, det låter lite snävt?
– Ja, det kan man tycka. Men förra gången var det ganska snävt också, säger Ulrika Eskilsson.
Då handlade det om att i någon form – som musik, foto, litteratur – gestalta ”morgondagens liv, i ett jämlikt, jämställt, demokratiskt och solidariskt samhälle med särskild betoning på arbetslivet”.
Priset gick till poeten Jenny Wrangborg för hennes En diktsvit om det möjliga samhället, ett språk till den nya människan, och hedersomnämnanden till Aino Trosell, Jan-Ewert Strömbäck, Yana Mangi Mats Hammarlund, Petter Lindblad Ehnborg och Simon Junström.
Dessförinnan, 2008, gick priset till författaren David Ericsson, som skrev om ”ett LO-yrke med övertygande realism och inlevelse”.
Ulrika Eskilsson är pressassistent men drogs in i arbetet med kulturpriset eftersom hon jobbat i 20 år med En bok för alla.
– Det finns ju ingen kulturansvarig, som förut, på LO, säger hon.
Är det för övrigt inte dags att återinföra en kulturombudsman?
– Inte mig emot men det måste kongressen besluta om, och det måste komma ett förslag först, säger hon.