”En diktsvit om det möjliga samhället, ett språk till den nya människan.” Verket heter En diktsvit om det möjliga samhället, ett språk till den nya människan – och för den får poeten Jenny Wrangborg LO:s kulturpris 2012.

Jenny Wrangborg skriver bland annat i Arbetet. Hon är kallskänka och har jobbat i olika kök i Sverige, Kanada och Norge. Hennes texter handlar bland annat om det egna fackliga engagemanget.

– Vi behöver lyfta fram vår historia och våra problem i arbetarklassen, säger hon, glad över att få ett pris som ger henne ro att skriva i sommar.

Så här skriver juryn: ”Det är de unga som ska beskriva framtiden! Med ena foten i kallskänkans dagliga slit och den andra i poesin och litteraturen lyckas Jenny Wrangborg förena klassisk arbetarskildring med modernt tilltal. Hon skriver om det hon ser omkring sig i sin vardag och manar till solidaritet och motstånd. Hon vill med sina texter påverka och förändra. Jenny Wrangborg är en ung kraft som skriver om kamratskap och hennes poesi och engagemang ger hopp om framtiden.”

Priset är 50 000 kronor.

LO delade också ut hedersomnämnanden till en rad personer för deras kulturarbete: författaren Aino Trosell, kulturjournalisten och författaren Jan-Ewert Strömbäck, sångaren och jojk-tolkaren Yana Mangi, poeten Mats Hammarlund som jobbar på LO-TCO Biståndsnämnd, samt Petter Lindblad Ehnborg och Simon Junström, båda för en berättelse med nedslag i bland annat Ådalen 31 och en framtidsvision om ett bättre samhälle.