Ylva Johansson. Foto: Stina Gullander/ TT /KOD 11310

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är beredd att skjuta till pengar till en kompetensförsäkring. Men hon är inte villig att tidsätta reformen. – Det står tyvärr inte på tidsplanen, säger hon. 

Det är upp till arbetsmarknadens parter att initiera förändringar av las. Det betonar Kommunals Annelie Nordström. Men hon är övertygad om att det på sikt blir justeringar – för att säkra en framtida kompetensförsäkring.

Tillsammans med ekonomen Klas Eklund har Kommunals ordförande Annelie Nordström regeringens uppdrag att komma med idéer om hur framtidens arbetsmarknad ska stå sig en globaliserad värld. Analysgruppen Arbetet i framtiden kom i veckan med sin rapport.

Nyckeln är ett livslångt lärande under hela yrkeslivet, menar man. En kompetensförsäkring ska lägga grunden för det. Försäkringen ska finansieras av staten och företagen gemensamt.

– Men staten bör lägga in en ordentligt grundplåt. Det bör vara en socialförsäkring, det vill säga en allmän och obligatorisk försäkring för alla, säger Annelie Nordström.

Annelie Nordström. Foto: annika Af Klercker

Det finns fördelar med en allmän försäkring, menar hon:

– Vi hoppas på samma omfördelningssystem som inom exempelvis sjukförsäkringen; att den som faktiskt behöver det bäst faktiskt är den som får mest.

Att staten tar en aktiv del innebär att kompetensökningen sker i alla branscher.

– Sedan slutet på 1990-taet så har inte vuxna i LO-kollektivet haft så stora möjligheter att vidareutveckla sig. Personalutbildning brukar gå till dem som har mest utbildning sedan tidigare.

För att få ett helt paket kring kompetensförsörjning på plats så kommer det också sannolikt att kräva förändringar i las. Det blir en del av byteshandeln med arbetsgivarna.

– Men det måste vara parterna som initierar de förändringar som behövs i lagstiftningen.

Annelie Nordström understryker att analysgruppen inte lägger förslag om en sådan justering. Man har inte heller haft tagit några kontakter i frågan.

– Att man tolkar in olika saker bottnar i att det här är en ovanligt känslig fråga. Det enklast för mig hade varit att stoppa huvudet i sanden. Men varför ska jag göra det när jag är övertygad om att det behövs förändringar på 10-15 års sikt?

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är positiv till en kompetensförsäkring. En sådan föreslogs redan av Socialdemokraterna före valet 2014.

– Det man gör nu i analysgruppen är att man ser det som ett svar på de utmaningar som arbetsmarknaden ställer. Många jobb kommer att försvinna och förändras. I ett sådant läge blir frågan om en kompetensutveckling för alla en oerhört central fråga.

Hon kan tänka sig att staten går in med pengar i en försäkring.

– Det tror jag kommer att behövas. Sedan hur mycket och i vilka former det får man titta på.

Några konkreta tidsplaner för när en försäkringsmodell ska vara på plats finns inte, säger Ylva Johansson. Hon tycker liksom analysgruppen att en statlig utredning behöver lägga ett ordentligt förslag först.

– Vi har akuta utmaningar när det gäller etableringen så det står tyvärr inte på tidsplanen. Vi har inga avsatta pengar för det här just nu.

LÄS OCKSÅ:

Livslångt lärande kan ändra las