Nyanlända erbjuds traineejobb och utbildningskontrakt
Regeringens satsning på att få bukt med ungdomsarbetslösheten kan utvidgas till att också handla om nyanlända. Ylva Johansson (S) kan tänka sig att satsa på traineejobb och utbildningskontrakt även för flyktingar.
De senaste sju dagarna har det kommit 9 200 asylsökande till Sverige, enligt Migrationsverkets färskaste notering. Medan ungdomsarbetslösheten nu sjunker så kommer Sverige att stå inför en stor utmaning när det gäller att få alla nyanlända i jobb.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) överväger därför att utvidga de traineejobb och utbildningskontrakt som i dag bara går till ungdomar till att också omfatta flyktingar som ska få fäste på arbetsmarknaden.
– Jag har inget färdigt förslag än. Men det går att hitta varianter på traineejobb och utbildningskontrakt som kan passa också nyanlända. Det är två bra sätt att göra det på.
Som Arbetet har rapporterat har det hittills gått trögt med traineejobb och utbildningskontrakt för unga. Ylva Johansson är övertygad om att platserna för unga kommer att öka påtagligt så snart allt är på plats. Bland annat så är Sveriges kommuner och landsting och fackförbundet Kommunal snart klara med ett avtal hur traineejobben ska se ut inom äldrevården.
Men eftersom regeringen har anslagit cirka en miljard årligen under de kommande åren till just de här två insatserna så kan det ändå finnas utrymme för att ta in andra arbetssökande i systemet.
– Vi får återkomma i budgeten till pengarna. Men det finns medel, säger Ylva Johansson.
Johan Vikström, verksamhetssamordnare på enheten tjänster och program på Arbetsförmedlingen, är positiv till att regeringen överväger att låta traineejobben och utbildningskontrakt gå även till nyanlända.
– Det tror jag absolut att man kan behöva överväga. Särskilt när det gäller traineejobben har vi sett att målgruppen inte är så stor. Vill man att den ska växa kan det vara bra att vidga gruppen.
När det gäller just satsningen mot ungdomsarbetslöshet så är Johan Vikström också inne på en höjning av åldersgränsen från dagens 25 år till 30 år.
– Det finns egentligen inte någon riktigt bra anledning till att det ska vara en gräns just vid 25. Åldern för när ungdomar etablerar sig på arbetsmarknaden ökar ju, påpekar han.
Ylva Johansson säger sig vara öppen även för detta. Men hon vill först se till att det ursprungliga förslaget fungerar innan hon gör några justeringar.
Lena Hennel
LÄS OCKSÅ: