Näringsminister Mikael Damberg ser de statliga vd:arnas engagemang i Svenskt Näringsliv som utvecklande. Foto: Maja Suslin

Arbetets kartläggning av statliga vd:ars engagemang i Svenskt Näringsliv har blivit en riksdagsfråga. Vänsterpartiets Birger Lahti ifrågasätter om det är lämpligt att de aktivt motarbetar regeringens politik. – Jag har inte för avsikt att vidta några åtgärder, svarar näringsminister Mikael Damberg.

Det var på dagens interpellationsdebatt (som ni kan se här) som Birger Lahti tog upp Arbetets kartläggning av statliga vd:ar i styrelserna för Svenskt Näringsliv och dess organisationer. Stora företag som Vattenfall, Apoteket, SJ och Post Nord har ledamöter som är med och fattar beslut om opinionsbildning mot regeringens politik.

Men näringsminister Mikael Damberg tänker varken agera eller införa riktlinjer för de statliga bolagens opinionsbildning. Liknande riktlinjer för statliga myndigheter infördes av den förra borgerliga regeringen. Myndigheter ska inte opinionsbilda i partipolitiskt kontroversiella frågor och försöka påverka regering och riksdag i sådana frågor, säger reglerna.
– Vi ska vara försiktiga med att säga att bolagen inte får delta i samhällsdebatten. Ibland är det skönt när de säger något till stöd för oss, ibland säger de något som vi inte uppskattar, konstaterar ministern.

Han skjuter över ansvaret till bolagens respektive styrelser, som tillsätter och avsätter den verkställande direktören.
– Bolagen ska åtnjuta allmänhetens förtroende. Därför ligger det ett stort ansvar hos styrelserna, säger Damberg.
– Jag upplever att bolagen ofta försöker agera balanserat och utgår ifrån att de agerar utifrån både bolagens och de allmännas bästa.

Birger Lahti (V) underströk inkonsekvensen i att de statliga bolagen öppet ska redovisa vilka resurser och bidrag som de får, medan de inte behöver redovisa sina bidrag till organisationer som Svenskt Näringsliv.

Näringsminister Mikael Damberg lovade inte heller någon förändring på den punkten, men berömde fackförbundet ST för att de i sin rapport lyfte fram principiella frågor kring det statliga bolagsägandet, inte minst när det gällde öppenhet. Det var i mitten av september som Arbetets kartläggning publicerades. Den visade att 14 vd:ar och andra toppchefer i statliga bolag hade styrelseplatser i Svenskt Näringsliv och dess medlemsorganisationer. I Svenskt Näringslivs högsta beslutande organ sitter både vd och vice vd i Vattenfall.

I början av oktober krävde ST:s ordförande Britta Lejon att de statliga bolagen lämnar Svenskt Näringsliv och går med i en mer neutral arbetsgivarorganisation. I samband med intervjun i Arbetet publicerades organisationens rapport om de statliga bolagen, som visar att de bidrar med upp till 50 miljoner kronor om året.
– Det är högst anmärkningsvärt och orimligt, sa Britta Lejon.

Även Sekos ordförande Janne Rudén är starkt kritisk:
– Är det rimligt att staten ska finansiera en sådan propagandamaskin? frågade han i Arbetet.

LÄS OCKSÅ:

Damberg: Positivt att vd:ar deltar i debatten

ST uppmanar statliga bolag: Lämna Svenskt näringsliv!