Phumzile Mlambo-Ngcuka. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Phumzile Mlambo-Ngcuka.
Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Männen får underkänt av chefen för FN:s jämställdhetsorgan UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka. Nu kräver hon en betydligt större roll för kvinnor i fredssamtal runt om i världen:
– Kvinnor är det minst använda verktyget vi har för att skapa varaktig fred.

År 1981 trädde FN:s kvinnokonvention i kraft, vars mål är att avskaffa all slags diskriminering mot kvinnor. I den står bland annat att läsa att kvinnor bör få en större roll i förhandlingar om fredsavtal – något som knappast har blivit mindre aktuellt, med tanke på nya konflikthärdar som de i Ukraina och Syrien.

Men vid förhandlingsborden är det fortfarande en överväldigande majoritet som är män.

–Kvinnors deltagande i fredsprocessen är ännu bara symbolisk eller mycket liten, sade UN Women-chefen Phumzile  Mlambo-Ngcuka vid ett möte i FN:s säkerhetsråd på tisdagen.

Säkerhetsrådet antog en resolution som uppmanar världens länder att ”att säkra en ökad representation för kvinnor vid beslutsfattande på alla nivåer i nationella, regionala och internationella organisationer”.

Men ord är en sak, handling en annan. Och Mlambo-Ngcuka får stöd av en rad representanter för civila samhället.

– Jag vet av egen erfarenhet från Libyen att ett gevär är den säkraste inträdesbiljetten till fredssamtal, säger Alaa Murabit, som leder organisationen Voice of Libyan Women, till The Guardian.

Hon framhäver Colombia som ett gott exempel, där en del av konfliktens offer – varav många kvinnor – fått komma till tals vid förhandlingarna.

Även Julienne Lusenge, som leder en kvinnorörelse i det krigshärjade Kongo, menar att kvinnors deltagande i fredsprocesser är en helt avgörande faktor.

–Vi kommer aldrig att få en varaktig fred utan kvinnors deltagande, säger Lusenge.