Näringsminister Mikael Damberg ser de statliga vd:arnas engagemang i Svenskt Näringsliv som utvecklande. Foto: Maja Suslin

Näringsminister Mikael Damberg går emot TCO-förbundet ST och andra fack som kräver att de statliga bolagen lämnar Svenskt Näringsliv. Ministern ger klartecken till de vd:ar som är med och leder arbetsgivarnas opinionsbildning.
– Det är positivt och självklart att de deltar i samhällsdebatten.

Näringsminister Mikael Damberg ger de statliga direktörerna grönt ljus. Det är helt okej att vara hög chef i ett samhällsägt företag och samtidigt via Svenskt Näringsliv gå i konfrontation med regeringens politik, förklarar han i ett mejl till Arbetet.

– Att vd:ar i några av Sveriges största bolag deltar i samhällsdebatten är positivt och självklart. Däremot är det klart att man som representant för bolag som ägs av svenska folket ska uppträda med ansvar och korrekthet. De argument och ståndpunkter som man för fram ska vara balanserade och välgrundade, säger Mikael Damberg.

– Det är naturligt och bra att de deltar i samhällsdebatt och utveckling, exempelvis genom att delta i olika branschorgansationer. Dessa organisationer driver för de olika branscherna och svenskt näringsliv en mängd viktiga branschfrågeställningar, ibland regeringens linje – ibland andra åsikter.

Regeringen har inte fått förhandsinformation när någon av direktörerna kandiderat till styrelserna i Svenskt Näringsliv eller dess arbetsgivarförbund.
– Vilka engagemang som vd:ar har är föremål för styrelsens bedömning. Tillsättning av vd är styrelsens ansvar, konstaterar Mikael Damberg.

För två veckor sedan publicerade Arbetet en kartläggning av statliga vd:ar och höga chefer i styrelserna för Svenskt Näringsliv och dess organisationer:
• I Svenskt Näringslivs styrelse sitter Vattenfalls två högsta chefer. Orga­nisationen kräver en omläggning av energipolitiken och kärnkraftens bevarande.

• I styrelsen sitter också representanter för SAS och Telia Sonera, bolag som staten är betydande delägare i. Suppleant är Samhalls vd.

• I styrelsen för Almega tjänsteförbunden sitter fyra statliga vd:ar – en fjärdedel av styrelsen.

• I Svensk Handels styrelse sitter vd:arna för Apoteket AB och Systembolaget. När dessa bolag för ett antal år sedan motsatte sig Svenskt Näringslivs krav på privatisering av deras verksamhet fick de hård kritik. Krav på riksdagsingripande mot deras opinionsbildning fördes fram.

• Även i flera andra arbetsgivarorganisationer är statliga bolag aktiva.

Sammanlagt är det 14 vd:ar och höga chefer som är med i Arbetets kartläggning.
– Det är bra att de statliga bolagen bidrar till samhällsutvecklingen genom styrelseuppdrag. När det gäller Svenskt Näringsliv så omfattar styrelsen 64 personer, i det mer operativa Arbets­utskottet ingår ingen från de statliga bolagen, är Mikael Dambergs kommentar.

Svenskt Näringsliv och dess organisationer har protesterat kraftigt mot regeringens höstbudget. Svenskt Näringsliv kallar den misslyckad och hävdar att regeringen sviker jobbskaparna.

Men de hårda orden och de många vd:arna som engagerar sig i Svenskt Näringsliv får ingen konsekvens för regeringens ägarstyrning av bolagen.
– Nej, ägarstyrningen görs med styrelsen och det är i sin tur styrelse som tillsätter vd, säger Mikael Damberg.

 

LÄS OCKSÅ

• ST uppmanar statliga bolag: ”Lämna Svenskt Näringsliv!”