Finansminister Magdalena Andersson rätade inte ut några frågetecken när hon höll pressträff under de pågående budgetförhandlingarna på Harpsund. Men hon antydde att regeringen kan gå LO till mötes med stora investeringar i bostadsbyggande och infrastruktur.

Den som är nyfiken på vilka reformer som kommer i den första riktiga budgeten med rödgrön färg få ge sig till tåls. Finansministern talade enbart om inriktningen på budgetarbetet, men vägrade säga något om de konkreta förslag som de två regeringspartierna försöker komma överens om.

Satsningar på jobb, skola och klimat var den röda tråden i hennes budskap. Och hon trodde sig stå lite närmare målet om att Sverige ska ha den lägsta arbetslösheten inom EU än vad hon gjorde för bara några månader sedan.

Inte minst ett förbättrat konjunkturläge i USA, EU-länderna, men också i Kina, låg till grund för detta.

Både prognosen över arbetslösheten och antalet sysselsatta var ljusare än i somras.

– Vi har 400 000 arbetslösa och 100 000 lediga jobb. Det finns potential i svensk ekonomi för att nå dit, men det krävs fler satsningar, säger Magdalena Andersson.

– Matchningen fungerar inte. Vi har många lediga jobb som borde kunna tillsättas, men det sker inte och det hindrar tillväxten. I budgetarbetet koncentrerar vi oss på matchningsproblematiken.

Gymnasieexamen är centralt för att komma in på arbetsmarknaden, konstaterade Andersson. Mot den bakgrunden tecknade finansministern kunskapslyftet som oerhört viktigt och framhöll den redan kända satsningen på Yrkeshögskolan.

I sin redovisning framhöll hon också hur viktigt det är med investeringar i bostäder och infrastruktur, något som LO poängterat gentemot regeringen. LO vill se statliga stimulanser som motsvarar 1,5 till 3 procent av BNP.

– Jag träffar företagare i Stockholmsområdet som vill rekrytera, inte minst unga, men de hittar inte arbetskraft för att det inte finns bostäder. Om vi ska göra något åt matchningsproblematiken måste vi samtidigt göra något åt bostadsbristen. Likaså måste vi göra infrastrukturinvesteringar för att öka regionerna storlek.

Även de kommande satsningarna på skolan och klimatet knöt hon ihop med kampen mot arbetslösheten.

– För att klara jobben i framtiden måste vi göra något för skolan, men även klimatsatsningarna har betydelse för jobben.

Magdalena Andersson signalerade skattehöjningar i budgeten. Reformerna ska finansieras krona för krona. Hon förklarade att hon ändrat inställning i frågan om höjningar av bensinskatten och hänvisade till de dramatiskt sänkta oljepriserna.

På en direkt fråga på pressträffen om hur de sänkta oljepriserna kan motivera en bensinskattehöjning svarade finansministern:

– Det är ett argument för viktiga skatteintäkter som vi behöver till reformerna för jobb, skola och klimat.

Under pressträffen var finansminister Magdalena Andersson mycket kritisk till den tidigare alliansregeringens budgetarbete, som lett till ett stort budgetunderskott.

– Vi tog över med ett underskott på 75 miljarder kronor som härrör från många ofinansierade skattesänkningar.