Kraftmätning inför publik
Platsen är São Paulo, Brasiliens stora industristad med över 13 miljoner invånare. Årets Yrkes-VM är den största någonsin i World Skills 65-åriga historia, och Arbetet är på plats.
Nära 1 200 ungdomar från 59 länder och regioner möts i en kraftmätning som handlar om vilket land som har de allra skickligaste yrkesutövarna. Här möts också näringslivets och fackföreningsrörelsens intressen av att höja statusen för yrkesutbildning och ge en mer attraktiv bild av arbetsmarknaden. Ytterst sägs det handla om ländernas framtida konkurrenskraft.
50 olika kompetenser är representerade, allt från traditionella yrken som snickare, murare och svarvare via specialinriktningar i mekanik, elektronik och IT till hudvårdsterapi, dekoratör och omsorg.
En gren som brukar dra stor publik är trädgårdsanläggning. Här tävlar man i par och uppgiften består i princip av att omvandla en yta fylld med sten och jord till en prunkande trädgård.
Koncentrationen är total när Rasmus Westlund och Rickard Hedfors placerar ut kantstenarna för det som ska bli en plattläggning.
– Varje minut har betydelse, innan du är färdig med den ena uppgiften måste du ha klart för dig hur nästa ska lösas. Man hinner knappt dricka vatten, berättar Rickard.
Slutmomentet Green space, det gröna rummet, är viktigt. Det är nu trädgårdens innehåll skapas med växter och blommor och nära hälften av alla poäng ska delas ut. Här har svenskarna en bra grund att stå på eftersom de lär sig växtkunskap i utbildningen, det är Sverige helt ensamt om i världen.
– Den breda kompetensen hos våra anläggare rymmer allt från det tekniska till det estetiska. Det är en av anledningarna till att alla våra elever får jobb efter examen. Det säger Jonas Andersson, coach för trädgårdsanläggarna och yrkeslärare vid Himmelstalundgymnasiet i Norrköping.
Intresset för att ha en snygg trädgård att påta i och njuta av blir allt starkare och är snart lika stort som intresset för matlagning, tror Jonas. Varje år utexamineras cirka 40 trädgårdsanläggare vid de tre yrkesskolor som har den utbildningen, men marknaden skulle behöva 400. Det visar en rapport som är framtagen av branschorganisationen STAF och LRF.
Det är tio minuter kvar av den sista tävlingsdagen, Rasmus och Rickard ger precis allt under det intensiva upploppet. Så går slutsignalen. Svettdroppar och tårar av både glädje och lättnad rinner längs kinderna lite här och var på dem som går runt och kramas och bedömer varandras arbete. Sveriges insats räckte till en delad sjundeplats.
– Vi är grymt nöjda ändå och har haft roligt hela tiden säger Rickard.
De konstaterar att deras träning på sammanlagt sex dagar räckte ganska långt ändå. De fem länder som hamnade i topp har tränat i ett helt år. Nu vill de bara hem och fortsätta jobba, som de gör till vardags i Rickards företag. Teamkänslan från World Skills, den tar de med sig.
I övrigt blev det tjejernas år för Sverige i Yrkes-VM: Emmastina Dannered fick brons i hudvårdsterapi, Sara Andersson silver i dekoration och Frida Gustavsson silver i billackering, vilket Arbetet berättat om tidigare.
– Hur ska någonting någonsin kunna slå det här, jag är näst bäst i hela världen!
Frida Gustavsson hoppar jämfota av lycka, några minuter efter att avslutningsceremonin är över. Tävlingsresultaten var hemliga in i det sista och Frida berättar att hon knappt kunde tro att det var sant när hennes namn ropades ut från scenen. Konkurrensen var stenhård och den första tävlingsdagen jättejobbig.
– Jag är så otroligt stolt över mig själv, att jag inte gav upp utan fortsatte kriga. Det är ett bevis för att den som törs ladda om kan klara det.
Att vara tjej i en traditionellt mansdominerad bransch som billackering är inte så ovanligt som man kanske kan tro. Fridas coach Camille Brinkemar berättar att allt fler tjejer söker sig till yrket och hon är övertygad om att World Skills har bidragit till det. De svenska tjejer som tävlat i billackering genom åren har blivit viktiga förebilder.
Johanna Gadd
fakta
WORLD SKILLS YRKESTÄVLINGAR
• World Skills, som bildades 1950, är en världsomspännande, icke vinstdrivande och opolitisk medlems-organisation.
• I dag består World Skills International av 74 länder och regioner. Det är en samlingsplats för de organisationer i medlemsländerna som främjar yrkesutbildningar inom transport och logistik, konstruktion och byggnadsteknik, tillverkningsindustri och verkstadsteknik, information och kommunikationsteknik, kreativ form och mode samt social och personlig service.
• World Skills Sweden är ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO och staten genom Skolverket, Utbildningsdepartementet och Myndigheten för yrkeshögskolan. Dessutom medverkar branschorganisationer, yrkesnämnder, myndigheter, skolor och företag både aktivt och ekonomiskt.
• Sverige gick med i World Skills 1995 och har arrangerat yrkes-SM sedan 2004. Numera deltar Sverige även i yrkes-EM och är värdland för EM 2016 i Göteborg.
Källa: worldskills.se