Silver till dekoratören Sara Andersson i Visual merchandising/Window dressing. Brons till hudterapeuten Emmastina Dannered i Beauty Therapy. Silver till fordonslackeraren Frida Gustafsson i Car painting. Foto: Gunno Rask

Silver till dekoratören Sara Andersson i Visual merchandising/Window dressing. Brons till hudterapeuten Emmastina Dannered i Beauty Therapy. Silver till fordonslackeraren Frida Gustafsson i Car painting. Foto: Gunno Rask

Det blev tjejernas år i år i Worldskills. Tre svenskor tog medalj, silver i billackering, silver i dekoration och brons i hudvårdsterapi.

Undersköterskan Julia Lundin kom på 6:e plats och fick en hedersmedalj för att ha uppnått världsklass i sitt yrke. Rasmus Westlund och Rickard Hedfors kom på delad sjunde plats i Trädgårdsanläggning, den bästa placeringen av alla nordiska lag.

Känslorna under priscermonin i Worldskills i Sao Paulo svallade och tog sig mycket olika uttryck.

Brasilien kammade hem guldmedalj efter guldmedalj, ungdomarna hoppade, skrattade, skrek och grät ut sin glädje. De mer timida thailändarna sprang vördnadsfullt fram till scenen med ett porträtt av den thailändske kungen lyft över huvudet. De asiatiska länderna var fullständigt överlägsna i många av de elektronikinriktade tävlingsgrenarna. Vinnarnas ansikten fullständigt strålade av öppen, oförställd lycka.

Och undra på det – en seger kan öppna vägen för karriärmöjligheter och en tryggare försörjning än vad som annars hade varit möjligt i den delen av världen.

I det svenska yrkeslandslaget fanns det nog en och annan klump i magen av besvikelse över att prestationen inte räckte ända fram till medaljplats. Men en stund senare när ungdomarna tågade iväg till den stora avslutningsfesten verkade glädjen ändå ha tagit överhanden. Känslan av att vara en av de 1 200 allra bästa yrkesutövande ungdomarna i hela världen, den är oslagbar.

Johanna Gadd