Miljardärer köper delar av Northlands konkursbo
Fem miljardärer har köpt delar av gruvan i Pajala. De uppger att syftet är att rädda jobben. På sikt är också deras ambition att återuppta malmbrytningen.
Förhoppningen är att det inom kort finns en vd för anrikningsanläggningen i Pajala. De nya ägarna hoppas att arbetet med anrikningen och malmtransporter ska kunna ge 500 jobb. Både gruvarbetare och lokalpolitiker tror på de nya ägarna.
– Vi behöver en person som sköter förhandlingarna med LKAB. Nu har vi en vd på gång och vi har kommit ganska långt med honom, säger Mats Leifland som är projektledare hos Abecede AB – konsortiet som har köpt anrikningsanläggningen och 134 järnvägsvagnar från Northlands konkursbo. Kvar i konkursboet finns själva gruvan, fastigheterna och allt annat som fanns i Northland.
Bakom Abecede står fem miljardärer. De är Carl-Henric Svanberg (styrelseordförande i BP och i Volvo), Mats Paulsson (huvudägare i Peab), Bruce Grant (huvudägare i Applied Value Group), Erik Selin (vd och huvudägare i Balder) och Bernt Nordberg (styrelseordförande i Vestas).
– Vi vill bli en ren underleverantör till LKAB, som anrikar och transporterar malm, säger Mats Leifland.
Karl-Axel Wallström jobbar kvar på gruvområdet i Kaunisvaara, bland annat med att se till att gruvhålen inte vattenfylls. Han säger:
– Det här kan vara en kortfristig räddning. Om de inte hade köpt hade gruvan gått till slakt genom att det fanns en intressent som tänkte sälja och skicka iväg bland annat anrikningsanläggningen.
Han säger att ännu har inget nytt hänt och att fem av dem som sett till att gruvan inte förfaller fick sluta sina jobb sista juli.
Pajalas kommunalråd Harry Rantakyrö är positiv till konsortiet..
– De nya ägarna skapar en möjlighet att hitta en lösning. Utan dem hade de varit ute med gruvan. Och jag tycker att regeringen inte ska sitta handfallen utan agera. Gruvor ska ägas av staten, säger kommunalrådet.
Mats Leifland berättar att personerna bakom Abecede sedan konkursen försökt få till stånd en lösning, men att man inte lyckades få något avtal med LKAB, vilket var en förutsättning för att köpa hela gruvan. I mitten av juli köpte Abecede i stället delar av gruvan.
– Vi tittar på det här ur samhällsaspekten. Det handlar om att behålla 500 jobb i en utsatt del av landet, säger Mats Leifland hos Abecede.
Abecedes uppfattning är att LKAB inte har tillräcklig egen kapacitet för anrikning och det är det som gör det möjligt att få till stånd ett avtal för anrikning med LKAB.
– Vi behöver ett avtal med LKAB för att det här ska bli uthålligt.
Bedömningen är att det skulle ge 500 jobb. Om järnmalmspriset stiger och gör det möjligt att bryta malm i Pajala igen handlar det om ytterligare 500 jobb, enligt konsortiet.
Enligt Mats Leifland har konsortiet omkring 6 månader på sig att få i gång anrikningen. Lyckas inte det kommer Abecede att sälja anrikningsanläggningen och järnvägsvagnarna.
Fotnot: Anrikning innebär att malmen mals i flera kvarnar tills järnmalmen kan skiljas från gråberget med magnet.
LÄS OCKSÅ
• Tyst i Pajala. Arbetets reportage från i våras om Pajala efter gruvkonkursen.
BAKgrund
Northland gick i konkurs 8 december förra året med skulder på 14 miljarder kronor. Drygt 300 förlorade jobben i samband med konkursen. Omkring 20 anställda finns kvar på gruvområdet för att hålla maskinerna i skick och se till att anläggningen inte förfaller.