Öppenhet om vad man tjänar är ett av de viktigaste verktygen för rättvis lönesättning, ännu mer så i USA där facket generellt är betydligt svagare än i Sverige. Arbetsgivare vill ofta hålla lönerna hemliga.

Erica Baker, före detta Google-anställd, berättade nyligen om vad som hände när hon tog initiativ till ett gemensamt dokument där kolleger skrev in sina löner.

Ledningen var inte road. Någon dag senare kallades hon in till sin närmaste chef, som frågade:

– Vet du inte vad som kan hända?

– Ingenting, svarade Erica Baker. Det är olagligt att straffa anställda som berättar om sin lön.

– Well …, blev det svävande svaret.

Google har ett system där man nominerar kollegor för så kallade ”peer bonuses”, mikrobonusar på cirka 150 dollar, för goda insatser. För att kollegan ska få bonusen måste den godkännas av ledningen, något som i stort sett alltid sker. Många nominerade Erica Baker för initiativet till lönekartläggningen, men ledningen avslog samtliga. Hon märkte även att flera chefer slutade tala med henne.

Men lönedokumentet finns kvar. Många anställda har också använd det för att förhandla upp sina löner.

Erica Baker har sedan dess lämnat Google. Hon berättade historien på Twitter i samband med att Google hyllade medborgarrättskämpen Ida B Wells på hennes födelsedag den 16 juli.

”Garanterat att om Ida Wells hade levt i dag och arbetat på Google skulle många privata möten handla om ’hennes framtid’ där”, skriver Erica Baker.

Google har som valspråk ”Don’t be evil” – ”Var inte ond”.

Här är Erica Bakers tweets om ”experimentet”: