Hon jobbar mer med levande än med döda
Umeå begravningsbyrå ligger på kort promenadavstånd från två kapell och en kyrkogård. Här jobbar Sveriges förmodligen yngsta begravningsentreprenör, Josefine Vallström, 22. Många gånger påminns hon om att hon har ett ovanligt arbete.
– Är jag på middag med folk jag inte känner och berättar om mitt jobb kan reaktionen antingen bli: Åh vad spännande, eller så blir personen tyst och vill inte prata vidare om det.
Torsdagar, fredagar och lördagar är kyrkliga begravningsdagar i Umeå. Borgerlig begravning kan hållas vilken dag som helst.
Det är mycket som ska planeras och förberedas inför en begravning. Och ingenting får gå fel. Josefine tycker om att fixa och dona och få ihop allt så att ceremonin blir ett fint minne för de närstående.
Ibland kan hennes ålder göra att hon möts av en undrande blick när kunder kommer till byrån. Men hon visar snabbt att hon kan sitt jobb, inger förtroende med sitt lugn och sin eftertänksamhet.
Varför har hon då valt sitt yrke?
– När jag gick sista året på gymnasiet visste jag inte vad jag skulle hitta på sedan. Min pappas fru utbildade sig till begravningsentreprenör och jag inspirerades av henne.
Josefine understryker att hon alltid velat arbeta med människor och att en begravningsentreprenör inte jobbar så mycket med döda som många tror.
Hon tycker om att vara en trygg punkt för de efterlevande i allt det svåra de går igenom. Hon är bra på att läsa av människor.
– Jag känner mig behövd. Jag är inte rädd för att vara tyst tillsammans med de anhöriga. Man behöver inte säga något, bara finnas där, kanske ge en kram.
– Det finns mycket glädje mitt i all sorg också, fina minnen, tacksamhet för den tid man haft tillsammans.
Viss kontakt med döda kroppar ingår i jobbet, hon är inte främmande för uppgiften att göra den avlidne fin i kistan.
– Jag är med om närstående vill ta avsked och se sin anhörige. Kanske lämna några minnessaker som en favoritkudde eller en snusdosa i kistan.
Fakta
Om Josefine Vallström
22 år, begravningsentreprenör på Umeå begravningsbyrå. Tillsvidareanställd sedan i höstas efter tre års sommarjobb.
Utbildning: Räddningsgymnasium, naturprogrammet med inriktning akut omhändertagande och räddningstjänst. Kvalificerad yrkesutbildning för begravningsentreprenörer, ett år. Ett år på socionomprogrammet.
Bäst med jobbet: Att vara ett stöd för människor när de har det svårt.
Sämst med jobbet: När anhöriga är väldigt ledsna. Ibland är det stressigt och mycket att hålla i huvudet.
Framtiden: Trivs jättebra här och nu. Vet inte hur det ser ut om fem år.
Om begravningsentreprenörer
Antal: 1 500 anställda och ungefär 300 begravningsbyråägare.
Fack: Unionen.
Medellön: Cirka 23 800 kronor.
Utbildning: Den ettåriga KY-utbildningen som Josefine gick i studieförbundet Sensus regi lades ner, men startas kanske igen i samarbete med Sveriges begravningsbyråers förbund (SBF). Just nu finns bara branschens egna vidareutbildningar.
Framtidsutsikter: En viss överetablering, men pensionsavgångar gör att nyrekrytering ändå behövs.
Källa: SBF och Unionen