Svenska kollektivavtal på export
Höjdarna på den ukrainska arbetsmarknaden möttes i går i centrala Kiev. Där var ministrar, arbetsgivare och fack samt en pensionerad svensk Almega-vd – Göran Trogen.
– Då vi började var det djupa konflikter mellan parterna, som knappt pratade med varandra. Nu resonerar de i stället med varandra, säger Göran Trogen.
Tidigare var han vd för Almega men sedan ett par år tillbaka jobbar han på ett internationellt projekt som ska förändra hela grammatiken för den ukrainska arbetsmarknaden.
I tisdags hölls en konferens på Hotel Ruso i huvudstaden Kiev där höjdarna på ukrainska arbetsmarknaden fanns på plats. Det var den sjätte och sista konferensen i ett flerårigt projekt för att stärka den sociala dialogen och kollektivavtalen i landet.
Men även andra förändringar är på gång.
– Till exempel håller nu branschvisa kollektivavtal på att införas, och något som liknar det svenska industriavtalet, säger han.
De ukrainska parterna har nämligen sneglat på den svenska modellen och vill skapa liknande system för kollektivavtal och konfliktlösning. Flera svenska organisationer har spelat en viktig roll i arbetet: Sida, Svenskt Näringsliv, LO och TCO.
En stor del har handlat om att förändra kulturen.
Det har varit svårt att få arbetsgivare och fack att överhuvudtaget tala med varandra.
– Nu börjar det förändras, säger Göran Trogen.
Men samtidigt som de försöker få parterna att samsas så pågår ett blodigt krig. Ukrainas president Petro Porosjenko har sagt att han ska införa krigslagar om det senaste avtalet om vapenvila bryts. Införs krigslagar kan det innebära att alla organisationer, som NGO:s och fackförbund, förbjuds och allt arbete med att utveckla en social dialog ödeläggs.
– Kriget är så klart bortom vår kontroll och det har varit ett tungt år i landet. Ändå är jag förvånad över hur långt parterna har kommit, säger Göran Trogen.
Diskussionerna i konferensrummet handlar om hur en ny arbetsmarknadslagstiftning ska se ut och de första förslagen har nu presenterats.
Om de sedan genomförs eller inte beror till stor del på vad som händer i konflikten mellan den ukrainska armén och de proryska separatisterna.
Tidigare artikel om projektet:
Läs också: