Så här resonerar EU/USA

Ryssland blir allt mer agg­ressivt. Landets ekonomi är snudd på i fritt fall, ändå rustar de upp sina väpnade styrkor.

Mycket av det som händer i Ukraina tolkas av EU och USA utifrån ett ekonomiskt perspektiv: För att kunna behålla sin makt måste Vladimir ­Putin hitta en förklaring till att levnadsvillkoren för många ryssar blivit sämre. Utländ­ska hot och krig är en bra förklaring. Genom att utmåla EU och USA som agg­ressivt och flirta med nationalister har Putin lyckats stärka sitt politiska stöd.

Samtidigt är ekonomin hans svaga punkt. EU överväger att utvidga sanktionerna mot Ryssland för att förmå landet att dra tillbaka sitt stöd till de pro-ryska separatisterna i Ukraina. Det gäller dock att balansera så att världen inte hamnar i ett nytt kallt krig.

Under fredsförhandlingarna i Vitryssland förra veckan var inte Barack Obama med, vilket många bedömare hävdar beror på att en amerikansk närvaro hade gynnat Putin eftersom han då hade kunnat spela ännu mer på anti-amerikanska stämningar i Ryssland.

 

Så här resonerar Ryssland

Snart står det Natosoldater på Moskvas gator om vi inte gör något. Efter Sovjetunionens fall har de forna allierade vänt sig västerut. Polen och de baltiska staterna är sedan länge med i EU, som nu också börjat närma sig länder som Ukraina, tidigare Rysslands allierade.

EU och Nato utvidgar sin intressesfär och när Ryss­land försvarar sig möts vi av EU-sanktioner. Någonstans måste vi dra en gräns, tänker ryssarna.

Retoriken är uppskruvad. Duman – parlamentet – varnar EU för att agera på ett sätt som kan dra in Europas 800 miljoner invånare i ett krig.

Vladimir Putins proganda­chef, Dmitry Kiselev, sa nyligen att de anser att de har rätt att använda kärnvapen även i konventionella konflikter.

De hårda orden mottas väl av en växande skara ryska nationalister som kräver rysk upprättelse.

Rysk media förmedlar dess­utom en bild av att ryssar i östra Ukraina attackeras av ukrainska nazister och ­nationalister, och att ­separatisterna därför ­behöver stödjas.

 

Läs också: