Norrlands universitetssjukhus inför sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Systemet ska testas på två avdelningar under året.

Arbetet har tidigare uppmärksammat Svartedalens äldreboende i Göteborg som för några veckor sedan införde sex timmars arbetsdag för alla anställda – men med fortsatt full lön.

Norrlands universitetssjukhusNu väljer Norrlands universitetssjukhus i Umeå att testa samma modell. Planen är att genomföra försöket på två avdelningar under detta år.

– Vi måste försöka göra något för att behålla vår personal. Väldigt många går på knäna idag, säger Liselotte Olsson (V), landstingsråd, till SVT Västerbottensnytt.

Försöket kommer att innefatta läkare, undersköterskor och sjuksköterskor som under minst två år får en arbetstidsförkortning med bibehållen lön. Än är det dock inte bestämt vilka två avdelningar som får ingå i projektet.

Personalen på Norrlands universitetssjukhus har flera gånger vittnat om stress och extremt hårt slit. Bland annat har Kvinnokliniken fått skarp kritik av Arbetsmiljöverket. På avdelningen har flera anställda varit sjukskrivna, och personalen har lidit av utmattning, stressreaktioner och sömnsvårigheter.

– Många lägger sig ned när de kommer hem och orkar inte göra annat än att jobba. Så kan man inte leva ett helt liv, säger Charlotta Hellström, ordförande Vårdförbundet i Västerbotten till SVT.

Försöken med sex timmars arbetsdag har gjorts på flera håll i landet de senaste decennierna. Resultaten visar på många positiva hälsofaktorer, men det finns också en risk för ökade kostnader.

Än så länge finns ingen beräkning på hur mycket arbetstidsförkortningen kommer att kosta i Umeå, men berörda parter hoppas att försöket lönar sig i längden.

– Vi kommer att måsta lägga lite pengar på det här till en början. Men på sikt kommer personalen att orka mer och må bättre, säger Liselotte Olsson (V), landstingsråd.