Det var en självsäker president Barack Obama som talade till nationen. Foto: Larry Downing

Höjda skatter för de rika och höjd minimilön för de lägst avlönade. Och lagar som stärker fackföreningarna i stället för att försvaga dem. Barack Obama gick på offensiven i sitt State of the Union-tal i natt.
– Om du verkligen tror att du skulle kunna arbeta heltid och försörja en familj på mindre än 15 000 dollar per år, prova, uppmanade han motspänstiga kongressledamöter.

Det har varit tuffa år med krig och ekonomisk recession. Men det tillhör historien och USA är i dag allt starkare.

Så löd ett av huvudbudskapen när en självsäker Barack Obama höll sitt näst sista State of the union-tal.

– Vi har nu kommit 15 år in i detta nya sekel. 15 år som inleddes med terror innanför våra gränser, som ledde till att en ny generation fick delta i två kostsamma krig och där en brutal recession spred sig över vår nation och över världen. Det har varit, och det är fortfarande, hårda tider för många. Men i kväll vänder vi blad, inledde USA:s president sitt tal.

Då hade han gjort entré till ackompanjemang av ivrigt applåderande partikamrater liksom mer artiga dito av sina politiska motståndare.

Mycket av innehållet i Barack Obamas sjunde State of the Union-tal var redan känt. Dels släpptes utdrag timmarna innan det hölls och dels har den amerikanske presidentens kommunikatörer och ”spinndoktorer” sett till att talets olika budskap i god tid nått ut via sociala medier.

Och för att blåsa nytt liv i sina politiska insatser lyfter Obama fram ”den växande ekonomin, ett krympande underskott, en sjudande industri och en energiproduktion på uppsving”.

– Det är goda nyheter, gott folk, sade en självsäker Obama — uppenbart i högform.

Borta var den tyngde, bekymrade och ibland så långrandige Barack Obama. Nu gestikulerade han ivrigt och kryddade talet med humoristiska poänger. Det brittiska mediebolaget BBC beskrev det dryga timman långa talet som ett ”Obamas Greatest Hits”, där han skickligt summerade sina och Demokraternas framgångar som uppnåtts under de sex år han haft landets högsta ämbete.

– Han var tydlig med att han ska göra politik av de två åren han har kvar. Han var väldigt offensiv i sitt sätt att tala och poängterade flera gånger att nu ser vi resultaten, kommenterar Frida Stranne, USA-forskare vid högskolan i Halmstad, talet.

Stranne säger också att, trots att Demokraterna har majoriteten emot sig i kongressen, så var presidenten tydlig med att han kan tänka sig använda sitt veto i vissa frågor. Men framförallt utmanade han sina motståndare genom att gång på gång betona att hans politik fungerat.

– Det var en kraftfull markering och en revansch på alla de hårda utspel som gjorts mot honom de senaste åren.

Då det gäller USA:s roll i världen bad han i sitt tal om kongressens stöd att få igenom en resolution som på nytt auktoriserar ”användandet av våld” i kampen mot terrorgruppen Islamiska staten (IS).

– Vi står på terroristernas offers sida runt om i världen — från en skola i Pakistan till gatorna i Paris.

Slutet av sitt tal ägnade Obama till att uppmana kongressens båda partier till större enighet och han avslutade någorlunda traditionsenligt med orden:”Gud välsigne detta land som vi älskar”.

– Lite mer politik och inte bara vackra ord. Det var ett snäpp upp i det avseendet, summerar Frida Stranne apropå att Barack Obama ibland skälls för att ”bara vara sköntalande”.