Vakande öga på vågade badare
Vad gör du om någon ätit en jordnöt som de inte tål? Eller om du misstänker en stroke hos en badgäst?
Det allvarliga ämnet till trots blir det många skratt när Sydpoolens personal har rollspel. Badvärden Benita Jonsson och hennes kollega har fortbildning om säkerhet för alla var sjätte månad. Helt i enlighet med Konsumentverkets vägledning för badanläggningar.
Simhallen är en rolig plats för lek och rörelse men också ett område där det händer både större och mindre olyckor. Vanligast runt bassängerna är att någon halkar. I träningslokalerna kan besökarna få vätskebrist och bli utmattade.
– Bikinihetsen är stor. Kanske kommer man hit utan att ha ätit frukost, kör ett tvåtimmarspass och sen svettas i bastun, berättar Benita.
Hennes titel är alltså badvärd. I simhallen ansvarar var och en för sin egen säkerhet. Och barn under 12 år ska ha en vuxen med sig i vattnet. Det duger inte att sitta och fika påklädd.
– Det kan gå jättesnabbt. Det räcker med ett Facebookinlägg för att en olycka ska hinna hända, säger Benita allvarligt.
När hon står och tittar ut över bassängkanten håller hon extra koll på mindre barn och om hon ser någon som är i behov av särskilt stöd eller badar ensam. I dag är det inte särskilt fullt, men vissa lovdagar ser hon knappt bassängbotten. Glädjen blir extra stor när vågmaskinen går igång.
Det finns en nödstoppsknapp, livboj och simlärarstång att använda från kanten.
– En bra livräddare är en torr livräddare, ler Benita.
Men ibland måste man hoppa i. Hon har varit med om allvarliga tillbud också.
– Vi gör simprov var sjätte månad. Det är tryggt att veta att alla som jobbar här klarar kraven.
Benita Jonsson är stolt över att Södertälje ligger bland topp fem i simkunnighet hos barn i årskurs sex.
– Med tanke på våra förutsättningar är det väldigt bra. Vi har många nyanlända och många som inte har som en naturlig del i sin kulturbakgrund att lära sig simma.
Fakta
Om Benita Jonsson
30 år, badvärd på Sydpoolen, friskvårdsanläggning med äventyrsbad i Södertälje.
År i yrket: Sex.
Utbildning: Hälsopedagog, simlärare, friskvårdsinstruktör, undersköterska, poollivräddarutbildare och instruktör i flera livräddande utbildningar.
Bäst med jobbet: Det är varierande och utvecklande. Bra kollegor.
Sämst: När vi måste stänga en attraktion, till exempel äventyrsbadet. Det är tråkigt att inte kunna ge service och att förklara för folk som betalt entré att tyvärr, i dag funkar inte äventyrsdelen.
Yrkeshemlighet: Det mesta löser sig med ett leende. I stället för att en skolklass ska springa runt och härja och tvinga Benita att ta fram visselpipan förebygger hon genom att samla dem och lugnt och trevligt gå igenom vilka regler som gäller.
Om badpersonal
Antal: Ungefär 3 000, titlarna varierar beroende på arbetsgivare och ansvar i tjänsten.
Lön: Mellan 20 600 och 24 200 för badmästare.
Fack: Kommunal.
Utbildning: Distansutbildning till badmästare/verksamhetsledare för fritidsanläggningar finns på Yrkeshögskolan i Skellefteå.
Framtidsprognos: Generellt sett god för rätt utbildad personal.
Källa: Kommunal