USA: Ekonomer varnar för alltför stora klyftor
Inkomstskillnaderna i dagens USA är större än vad de var under krisåren på 1920-talet. Hela landets ekonomi kan drabbas av de växande skillnaderna mellan fattiga och rika.
Under årtionden har skillnaderna mellan fattiga och rika ökat i USA.
– Det här är USA:s största problem. Lönerna vid botten har stagnerat sedan 40 år. Jag ser ingen anledning till att det kommer att förändras, säger sociologiprofessorn Lane Kenworthy, University of Arizona, skriver Svenska Dagbladet.
Under flera år har det kommit rapporter från amerikanska ekonomer som visar att skillnaden i inkomst ökar.
I USA äger kring en procent av befolkningen 30 procent av tillgångarna i landet. Samtidigt lever en tredjedel av landets befolkning tidvis under fattigdomsgränsen (under 75 000 kronor i årsinkomst) skriver Svenska Dagbladet.
Allt fler ekonomer oroar sig över utvecklingen som innebär att miljontals amerikaner har små möjligheter att konsumera, vilket i sin tur kan leda till minskad ekonomiskt tillväxt.
Den stora affärskedjan Walmart är ett av företagen där lönerna för de anställda är låga.
– Även Walmart borde hålla med om att om företaget betalade de anställda lite bättre skulle en del av pengarna spenderas hos Walmart, säger Richard Freeman, ekonomiprofessor på Harvard, till Svenska Dagbladet.
För Demokraterna i USA har växande inkomstskillnader blivit en allt viktigare politiska fråga. President Barack Obama har också tagit upp klyftorna i flera av sina tal.
Republikanerna tror dock att det bästa sättet att få igång landets ekonomi är att minska statens utgifter och hålla nere skatterna, vilket de hoppas ska leda till att fler jobb skapas.