Dojan – vän eller fiende?
Här gäller det att välja rätt: Bra jobbskor är dina bästa vänner och ger dig kraft att orka hela dagen. Dåliga skor kan i stället göra att du får värk och ont i hela kroppen.
Jobbskorna kan vara dina bästa vänner: De är lätta, bekväma och stabila och dessutom skyddar de dig mot fallande föremål och upprättstående spikar. Eller också är de dina fiender: De glappar över hälen, trycker på tårna, är tunga och stumma att gå på över hård betong.
Arbetet träffar ortopedteknikern Björn Rothstein på Team Olmed för en bedömning av tio par vanliga skyddsskor och dessutom två par skor som många använder i jobb som inte kräver skyddsskor. Resultat: Förvånansvärt många skor missar målet. Särskilt för den som har problem av olika slag med fötterna kan det vara svårt att hitta ett par bra skor att jobba i.
Björn Rothstein börjar med att känna på sulan, för att se hur vridstyv den är och hur mycket svikt den har.
Sen klämmer han på hälkappan och trycker in den för att se hur stadig den är.
– Det är bra med hög hälkappa. Skor som är mycket låga i hälen ger sämre stöd och glappar. Hög hälkappa är också mer användbart om man vill ha egna fotbäddar i skon, säger Björn Rothstein.
För en ortopedtekniker är det viktigt att skon ger utrymme för fotbäddar. Många som har problem med fötterna behöver specialbeställda innersulor, så kallade fotbäddar, för att inte få ont.
Vanliga fotproblem är nedsjunkna fotvalv, hallux valgus, hälsporre och instabil fotled. Många av problemen kan avhjälpas med rätt hjälpmedel och rätt skor.
– Folk har ofta problem med instabilitet i foten, och därför är det bättre ju mer stabil skon är, säger Björn Rothstein.
När det gäller skyddsskor kommer lättare material starkt, och allt fler skor har tåhätta och spiktrampskydd i komposit, kevlar eller aluminium i stället för stål som var vanligt tidigare. Materialet gör att skon blir lättare, och då belastar skon inte de främre vadmusklerna. Svikten i sulor och häl har också blivit bättre, vilket är viktigt om man jobbar på hårt underlag som betong.
Tillverkarna rekommenderar dock fortfarande stål för krävande arbetsplatser som byggen, så de nya lätta materialen är inte riktigt för alla.
Utseendet då? Måste skyddsskor se så foträta ut?
– För oss spelar det ingen som helst roll hur de ser ut, säger Björn Rothstein. Det enda viktiga är funktionen.
(Men i skoaffären Arbetet besöker visar det sig att många gärna väljer lite fräsigare skor, bland annat finns det nu en skyddssko som ser ut som en vanlig Conversedoja.)
I bygg- och industrisektorn får trots allt de anställda oftast sina skor av arbetsgivaren. Men på arbetsplatser som vården eller handeln får de anställda stå för sina skor själva, trots att många går och står hela dagen.
– Vårdfolk har ofta dåliga skor, tyvärr. Ta bara det här med foppatofflorna som fladdrar runt foten, värdelöst. Själv provade jag att jobba i foppatofflor när de precis hade kommit. Gick i dem i två veckor, då fick jag värk. De är alldeles för instabila och ger inget stöd alls, säger ortopedteknikern.
Men han vill poängtera att skor är individuella. En sko som följer regelboken kan ändå kännas helt fel, beroende på vem som bär den. Och omvänt, för en annan kan den helt platta skon utan vare sig uppbyggnad eller dämpning vara skönast.
Själv jobbar han i ett par sköna joggingskor med egna inlägg, och har aldrig ont. Till skillnad från fotografen Per Larsson som intresserat deltar i samtalet. Han knallar runt i snyggskor hela dagarna – och har ont på kvällarna.
– Ta med dig flera par skor till jobbet, blir Björn Rothsteins råd.
Att tänka på när du ska välja arbetsskor
1. Skon ska ha en hög och stabil hälkappa som griper om hälen och håller den på plats. Får inte kippa eller glappa.
2. Skon ska gärna kännas lätt.
3. Känn efter att det finns svikt i hälen. En kudde inbyggd i skon är bättre än att all svikt finns i innersulan. Ta av innersulan och titta in i skon för att se hur den är uppbyggd.
4. Känn efter att det finns svikt i sulan också.
5. Tåhättan i skyddsskor ska vara hög, det ska finnas gott om plats för tårna uppåt. Vifta på tårna när du provar!
6. Vrid på skosulan i sidled, sulan ska kännas styv, annars är skon instabil.
7. Sulan ska bara vara böjbar i sin främre tredjedel, där foten böjer sig.
8. Rejäl löstagbar innersula ska det vara, den ger bra grepp och stöd till hålfoten. Kan dessutom bytas ut om man vill ha egna fotbäddar.
9. För skyddsskor gäller förstås också att de ska ge rätt skydd mot kemikalier, statisk elektricitet, kyla eller värme, beroende på arbetsuppgifter. Tillverkarna rekommenderar ofta spiktrampskydd i stål för krävande arbetsplatser som byggen. Men då blir skorna tyngre.