Borde inte något skyddsombud ha ingripit när soldaten Ripley gång på gång tvingades ut i rymden för att slåss mot ett sinnesrubbat och fullkomligt livsfarligt monster? Skyddsstopp någon?

Den frågan ställde Arbetets reporter Sandra Lund till arbetsrättsjuristen Joakim Lindqvist i höstas. Tillsammans med ett gäng andra frågor om arbetsrättsliga dilemman i filmer och tv-serier.

Texten blev en succé och poppar fortfarande upp på vår mest lästa-lista på arbetet.se. Då och då twittrar någon om den – igen, eller lägger ut en länk på sin Facebooksida.

Nu har Sandra och Joakim fått ett fint pris. Det skedde på Fackförbundspressens dag i onsdags där texten segrade i klassen Bästa förklarande text.

Ur motiveringen:

”Sällan har vi sett ett bättre exempel på hur det svåra kan göras enkelt. Detta är djup bildning och briljant humor i skön förening.”

Vi är inte förvånade. Men mycket stolta.

Läs texten om du missat den!

Just skyddsombud skriver vi en hel del om den här veckan. Och deras stopp. Sedan början av 2000-talet har antalet stopp och krav på förbud i arbetslivet rekordökat.

Förklaringarna är många. Naturligtvis är det ett tecken på att arbetsmiljön har försämrats, att arbetsgivarna fått sämre med pengar eller prioriterar fel.

Men sambandet med bantningen av Arbetsmiljöverket kan inte ignoreras.

Anslaget till verket har minskat med 50 miljoner, eller nio procent, sedan 2006. Antalet inspektörer från 389 till 252 och antalet inspektioner från drygt 25 000 till 20 000.

Inspektörerna tvingas prioritera stopp, och det har skyddsombuden fattat.

Ingen tjänar på en sådan utveckling. Arbets­miljöarbetet blir inte förebyggande utan larmande.

Johanna Wreder har träffat Viktor Karlsson, sopgubbe som blivit skicklig i att larma Arbetsmiljöverket om farliga trafikmiljöer. Det har gett framgång.

Esref Okumus har träffat läraren som lyckades få Arbetsmiljöverket att hota Stockholms stad med miljonvite på grund av för låg bemanning på skolorna.

Läs om hur Ragnar Sjölander gjorde för att lyckas. Han har inspirerat många lärare att ställa krav på bättre arbetsmiljö.

Ragnar Sjölander inleder vår nya serie Så gjorde vi. Där hoppas vi att du som är förtroendevald kan hitta tips och goda idéer. Hör gärna av dig om du själv lyckats lösa ett svårt problem i jobbet!