Kommunals ordförandeAnnelie Nordström. Foto: Jonas Ekströmer

Sjuka, äldre och barn ska inte användas som politikens skyltfönster. Att medlemmarna tar avstånd från rasism gör Annelie Nordström, Kommunal, stolt och glad.

I Sverige finns en tradition att partier besöker verksamheter under valrörelsen. Facket har ofta varit måna om sådana besök. När SD:s arbetsplatsbesök nu utlöser den ena protesten efter den andra har situationen förändrats. Kommunal, Vårdförbundet och Läkarförbundet har gemensamt i en debattartikel tagit ställning mot SD:s värderingar och för anställdas rätt att protestera mot partiets arbetsplatsbesök.

– Oavsett vems hus som brinner, om det är en rik eller fattig som ska ha vård, våra medlemmar behandlar alla lika. SD delar inte den grundvärderingen utan går ut med att man ska sortera folk. Att våra medlemmar då reagerar och säger: vi vill inte komma i kontakt med det här, vi vill inte att Jimmie Åkesson kommer hit, det gör mig glad, säger Annelie Nordström, förbundsordförande för Kommunal.

Hon anser att offentliga verksamheter är mer utsatta. Kommuner och verksamhetschefer har varit extra angelägna om att visa upp det de gör.

– När man klampar in bland sjuka, äldre och barn får man tänka på deras integritet, de ska inte användas som politikens skyltfönster.

Alla anställda har rätt att tala om vad de tycker och protestera.

– Som anställd har du har inga skyldigheter att informera politiker om verksamheten. Det är chefens jobb.

Finns det några gränser för protesterna?

– Ja det finns det alltid. Arbetarrörelsen är fredlig och går aldrig till våldsamma uttryck. Vi förnedrar ingen. Vi har yttrandefrihet och den gäller också dem som inte tycker som vi.

Vad har du för budskap till arbetsgivarna?

– Rent allmänt ska man vara försiktig när besök upprör känslor på det här sättet. När det uppkommer mordhot mot anställda som ger uttryck för vad de tycker. Det har aldrig hänt när det gällt något annat parti. Vill man släppa in besök när det blir följden?

Ser du något hoppfullt i det här?

– Jag tror och hoppas att människor står upp för att det inte är normalt att vara rasist eller främlingsfientlig i Sverige. Det hoppas jag det här är början på.

 

Läs också:

Vad får jag som anställd göra när SD hälsar på?