En 29-årig man, Stockholmschef för Svenska motståndsrörelsen (SMR), döms till åtta månaders fängelse för våldsamt upplopp efter attacken mot Kärrtorpsdemonstrationen.

Två 24-åriga män som även de ansetts vara drivande vid attacken döms båda till sex månaders fängelse. Bägge döms för våldsamt upplopp, den ene även för vapenbrott och brott mot vapenlagen.

Södertörns tingsrätt skriver i domen att folksamlingen som de nu dömda männen ingått i har haft ett gemensamt ordningsstörande uppsåt och att de tillsammans ”gått till förenat våld på person”. Folksamlingen har också kastat sten och flaskor och haft påkar och sköldar. Därför är det ett våldsamt upplopp det har varit frågan om.

”Det har för tingsrätten varit uppenbart att det varit folksamlingen som först angripit de demonstrerande genom att de, så snart de anlände till torget, börjat springa och kasta flaskor mot dem”, säger tingsrättens ordförande Claudia Vadaszi i ett pressmeddelande.

Nazistledarna har nekat till misstanken om våldsamt upplopp och hävdar att det handlade om en motdemonstration. Åklagaren har pekat på hur gruppen — beväpnade med sköldar, påkar och flaskor — attackerat manifestationen på förortstorget. Men flaskorna slängdes i försvarssyfte, hävdar den 29-årige Stockholmschefen för SMR, som vid rättegången sade att han var i Kärrtorp som privatperson och att organisationen inte stod bakom.

Utöver de tre utpekade ledarna har fyra tonåringar åtalats. Tre av dem döms till ungdomstjänst för våldsamt upplopp. Den fjärde döms till ungdomsvård.

Även flera personer med kopplingar till vänsterextrema grupper misstänks för våldsamt upplopp i Kärrtorp, men de har inte åtalats än.

Åtalet för en grov misshandel mot en V-politiker i Dalarna, som 29-åringen också har misstänkts för, har lagts ner av åklagaren.

24-åringarna har varit åtalade för att ha anstiftat det våldsamma upploppet eftersom de skickat ut sms med uppmaning att närvara. Men sms:et har bara skickats till några enstaka deltagare och det är inte tillräckligt för att de ska kunna ses som anstiftare, tycker tingsrätten.

En av dem och 29-åringen pekades också ut i åtalet som anförare av det våldsamma upploppet, men det anser inte tingsrätten har kunnat bevisas.

Peter Skeppstedt, som försvarar en av 24-åringarna, säger till TT att det är glädjande att hans klient har frikänts från åtalspunkterna om att ha anstiftat och anfört upploppet. Han tror att hans klient kommer att överklaga domen på sex månaders fängelse.

– Om man ska betrakta det hela som ett våldsamt upplopp är påföljden väl avvägd. Men min klient anser inte att han har gjort sig skyldig till våldsamt upplopp och i det läget blir påföljden felaktig, säger Skeppstedt.

– Jag har lite svårt att köpa att han får två månader mer än de andra, säger Thomas Weilander, 29-åringens advokat. Jag kan välvilligt tolka domen som att de sagt att han kanske hade en lite mer framträdande roll, även om han inte var anförare. Men det framgår inte tydligt tycker jag.

De har ännu inte tagit beslut om överklagan.

– Han vill fundera över hur vi ska gå vidare, om vi ska överklaga eller inte.

 

Läs också:

Arbetets Sandra Lund, som var på plats i antirasistdemonstrationen: De vill att vi ska dö

Ledare: Må Kärrtorpsdomarna bli en väckarklocka