Hallå där Eva Fors,
affärs- och marknadsdirektör på Microsoft. Vad vill ni med Jobba hemma-dagen?
– Det är tredje året som vi kör den. Vi vill få igång en diskussion kring flexibelt arbetssätt. Det är ett sätt att spara miljön genom att resa mindre och få större flexibilitet i vardagslivet, kunna hämta i tid på förskolan till exempel. Många söker just det när de väljer arbetsgivare.
Vad är största hindret mot att jobba mer hemma?
– Det finns en stor osäkerhet hos chefer inför att släppa kontrollen. Gör de anställda verkligen sitt jobb eller tvättar de bilen i stället när chefen inte ser dem? Och så måste du ha tekniken så att du har möjlighet att göra allt du behöver.
Tekniken ja. Första gången ni lanserade den här dagen var det också ett sätt att lyfta era molntjänster?
– Vi är en teknikleverantör javisst. Men tekniken är bara en sak. Det räcker inte med att bara ha den flashigaste telefonen, du måste också sätta processen på plats, vilka regler gäller, vad förväntas den som jobbar hemma göra? Vi själva säljer tekniken men det handlar också om människan och platsen. Man behöver ta hänsyn till alla delarna.
Det finns en kommun som är med på er lista över dem som deltar i dag, Österåker. Jag har jagat hela förmiddagen men ingen av dem jag pratat med som jobbar på kommunen verkar veta om att de är med. Och IT-chefen som alla hänvisar till går inte att få tag på.
– Oj då, det var lite tokigt. Österåker är en skärgårdskommun där många behöver resa långt. De är väldigt framåt i de här frågorna.
LO:s medlemmar jobbar bland annat på förskolan, i vården och i industrin. Det här verkar inte vara något för dem?
– Självklart kan inte alla jobba hemma. Inte de som möter människor och är beroende av en fysisk plats och utrustning. Det måste vi ha respekt för. Men det kan finnas vissa delar även i de jobben som kan göras mer flexibla.
På plats på kontoret: