Alla företag som köper textilier från Bangladesh ska skriva på säkerhetsavtalet som innebär inspektioner. Det anser Lars-Anders Häggström, Handels och Anders Ferbe, IF Metall, precis hemkomna från Bangladesh.

Efter den tragiska olyckan för snart ett år sedan då en tygfabrik rasade och krävde över 1 100 människors liv skapades Bangladesh Accord Foundation. Inom ramen för detta säkerhetsavtal har ett tiotal brand- och byggsäkerhetsinspektioner nu genomförts med förslag på åtgärder.

andersferbe– Det här är ett otroligt viktigt arbete i sin linda. De stora svenska varumärken som ännu inte anslutit sig behöver verkligen visa att de tar situationen för textilarbetare på allvar, konstaterar Anders Ferbe, ordförande för IF Metall.

I Daccaområdet finns 4 miljoner textilarbetare. Ambitionen är att nu genomföra 1 500 inspektioner.

Handels ordförande Lars-Anders Häggström berättar om konflikten mellan säkerhet, arbetsmiljö och risken att jobben försvinner.Lars-Anders Häggström

– Allt är inte så okomplicerat. Inspektionerna skapar oro bland dem som jobbar när vissa enheter måste stängas. Rädslan att mista sitt levebröd måste hanteras.

Är den större än oron att en allvarlig olycka ska hända?

– Ingen vill att en katastrof ska inträffa igen. Men sedan kommer den konkreta situationen att just din arbetsplats ska stängas. Det ställs mot överlevnaden här och nu.

Om många varumärken ställer krav på sina underleverantörer minskar risken att fabriksägare säger att de inte har råd att åtgärda brister, lägger ner och öppnar någon annanstans.

Lars-Anders Häggström anser att öppenheten kring inspektionerna måste bli större och att arbetarna ska få ta del av rapporterna. Här hemma tänker Handels arbeta för att påverka svenska företag som agerar som köpare av textilier att skriva på avtalet och på så sätt vara med och finansiera inspektionerna på plats.

– H&M var de första som skrev på, KappAhl har skrivit på, men det finns andra som borde fundera på det, till exempel IKEA och KF. Det är dem vi får bearbeta nu.

Handels engagerar sig av solidariska skäl i frågan, men också för att konsumenterna här hemma ställer större och större krav på bra arbetsvillkor för dem som producerar och på giftfria varor.

Intersport har inte skrivit under avtalet.

– Intersport finns i 42 länder och vi vill ha ett gemensamt initiativ från moderbolaget. Det ska vara självklart tycker vi, säger företagets presskontakt Anni Sandgren.

Ett resonemang som inte imponerar på Anders Ferbe, IF Metall.

– Jag tycker inte om sådana här smitningstendenser. Det här bygger på att man aktivt själv kliver in. Om man tycker det är bra, då borde man ansluta sig.

IKEA meddelar i mejl från Josefin Torell, talesperson för IKEA-gruppen, att ”textilfabriksavtalet är ett fantastiskt initiativ” men att man arbetar med sin egen uppförandekod som är ”mer ambitiös”.

KF:s hållbarhetschef Louise König, svarar ”Vi säljer inga produkter från Bangladesh”.