”Med höjda skatter klarar vi välfärden”
REPLIK. Helt rätt – det kommer att gå utmärkt att betala välfärden skattevägen även i framtiden, svarar Ulla Andersson (V) på förra veckans debattartikel från Kommunal.
I Arbetet nummer 8 skriver Kristina Mårtensson och Torbjörn Dalin från Kommunal om välfärdens framtida finansiering. De tar bland annat upp de rapporter som analyserat frågan under de senaste åren och som konstaterat att resurserna till välfärden måste öka i framtiden på grund av att andelen äldre i befolkningen ökar.
Företrädarna för Kommunal pekar på att flera av dessa rapporter har landat i slutsatsen att vi måste öppna för ökad privat finansiering för att klara välfärdens framtida finansiering. Kristina Mårtensson och Torbjörn Dalin menar emellertid att framtidens välfärd visst går att skattefinansiera och saknar politiker som tydligt deklarerar detsamma.
Jag delar helt Kommunals uppfattning om att välfärden visst går att skattefinansiera långsiktigt. Det är en oerhört central fråga Kommunal lyfter, inte minst nu när tävlan länge bestått i att sänka skatter. Att avgiftsfinansiera eller privatisera leder snarare till fördyringar och ökar ojämlikheten.
I själva verket går det att finna ett väldigt bra stöd för Kommunals och vår uppfattning i några av de senaste årens långsiktskalkyler. Konjunkturinstitutets senaste har till exempel visat att de offentliga finanserna är långsiktigt hållbara även om den offentliga konsumtionen växer med 0,7 procent per år utöver vad den demografiska utvecklingen kostar, vilket är lika med genomsnittet för perioden 1980–2007. Långsiktskalkyler från finansdepartementet och SKL ger förvisso en annan bild, men helt klart är att det kommer att gå att skattefinansiera framtidens välfärd om den politiska viljan finns.
Jag menar att framförallt två saker måste göras för att säkra välfärdens finansiering:
• För det första måste det så kallade överskottsmålet överges. När målet infördes var det tänkt att det skulle fasas ut i takt med att de demografiska kostnaderna tar fart. Den tiden är nu. De demografiska kostnaderna i kommunsektorn kommer under åren 2015–2017 att vara mer än dubbelt så höga som det historiska genomsnittet (för perioden 1980–2005).
Vänsterpartiet föreslår därför att överskottsmålet ersätts med ett mål om balans över en konjunkturcykel. Ett sådant mål ökar budgetutrymmet med cirka 40 miljarder kronor.
• För det andra måste skatterna höjas. Vi behöver höja skatterna på framförallt högre inkomster, kapital och miljöförstörande verksamheter. Detta skapar tillsammans utrymme för att vi även i framtiden ska kunna ha en väl utbyggd, skattefinansierad välfärd av hög kvalitet, vilket är en förutsättning för ökad jämlikhet.
Ulla Andersson
ekonomisk talesperson för Vänsterpartiet
Läs också:
Torbjörn Dalin och Kristina Mårtensson, Kommunal: Visst klarar vi välfärden