I morgon är det kvinnodagen och Arbetet har tittat lite extra på läget för jämställdheten:

 

Anna och Johan Olofsson med barnen Levi och Lilly. Båda makarna Olofsson jobbar på Polarbröd. Foto: Susanne Lindholm

Familjen först på Polarbröd

Tjänstemannafacket Unionens pris Guldnappen instiftades 2003 för att belöna föräldravänliga företag. Priset kom till eftersom facket ansåg att det fortfarande är vanligt att föräldrar missgynnas i arbetslivet trots att det är förbjudet. Alla Unionens medlemmar kan nominera sina arbetsplatser, men ett grundkrav för att få priset är att företaget har en skriftlig jämställdhetsplan och kollektivavtal.

 

Politiken har gynnat männen

Männens inkomster har på senare år vuxit snabbare än kvinnornas. De sänkta skatterna har i första hand gynnat män och de låga pensionsökningarna har drabbat kvinnorna hårdast.

 

Jämställdhet – inget för män att skriva om?

Det finns tecken, tydliga tecken, på att jämställdhet fortfarande betraktas som en angelägenhet för kvinnor. Det gäller också inom journalistiken, skriver Tommy Öberg.

 

Gravid? Ful? Det kan kosta dig jobbet

En kvinna som söker jobb i Kina måste ha rätt utseende – och hon får inte ha några planer på att bli gravid. Yu Shan berättar att hon inte ens bryr sig om att söka servicejobb – hon är ju kort och har små ögon.

 

20 000 kronor mindre – varje månad

En kvinnlig arbetare tjänar 20 000 kronor mindre än en manlig tjänsteman. LO:s nya Jämställdhetsbarometer lyfter fram den faktiska månadslönen – i stället för att räkna om deltidslöner till heltid tittar rapporten på de verkliga inkomsterna.

 

Arbetarkvinnors val: Hälsan eller pengarna?

Ledare. Kvinnors kroppar och låga löner betalar priset för det samhälle som misslyckas med att skapa en jämställd arbetsmarknad, skriver Torun Carrfors. Det är dags för politikerna att sluta snacka och börja jobba.

 

För ett jämställt samhälle

Debatt. För ett jämställt och jämlikt samhälle behöver vi en ny politik som står upp för allas lika värde, skriver arbetarrörelseföreträdare.