SKL: Sifferlösa avtal kan ge jämställda löner
För de kommunala arbetsgivarna skapas jämställda löner med sifferlösa tillsvidareavtal, enligt Ingela Gardner Sundström. Och genom att alla andra accepterar högre lönepåslag för de lågavlönade arbetarna i kommuner och landsting.
– Märket innebär att löneökningarna för våra anställda inte kan vara större än påslagen till industriarbetarna. Däremot skulle det kunna bli en högre utväxling med sifferlösa tillsvidareavtal på central nivå. Det öppnar för större löneskillnader och individuella lönekarriärer, säger Ingela Gardner Sundström, som är moderat och chef för förhandlingsdelegationen hos Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).
Hon lägger till att sifferlösa avtal, helt utan centralt fastslagna lönehöjningar, inte automatiskt och generellt leder till större lönepåslag. Däremot anser hon att de ger kommuner och landsting med god ekonomi möjligheter att agera friare.
Arbetet har tidigare berättat att Kommunal kritiserar Medlingsinstitutet. Facket anser att myndigheten är ansvarig för att löneskillnaderna mellan män och kvinnor inte minskar. Enligt Kommunal har Medlingsinstitutet snävat in sitt uppdrag genom att arbeta för att industrins avtal i procent ska vara norm för alla andra avtal. Medlingsinstitutet försvarade sin position i en annan artikel.
SKL:s Ingela Gardner Sundström delar inte fackets kritik. Hon anser att Medlingsinstitutet sköter uppdraget som myndigheten är att satt att sköta.
På en direkt fråga svarar hon att hon är för jämställda löner:
– Är det någon som är emot jämställda löner?! Och det betyder samma lön för samma typ av arbete, men det betyder också att lönen kan vara olika om kompetensen och skickligheten är olika, säger hon.
Ingela Gardner Sundström tror att lönerna för de kommunalt anställda och för dem i industrin kommer att närma sig varandra, eftersom de kommunala arbetsgivarna kommer bli tvungna att konkurrera om arbetskraften. Det leder enligt henne till högre löner i de kvinnodominerade yrkena hos kommuner och landsting.
– Vi måste vara beredda att jobba med individer, med lönekarriärer och med lönespridning och vi måste vara beredda att betala för kompetens.
Dessutom anser hon att det behövs särskilda åtgärder för att lyfta det relativa löneläget för Kommunals medlemmar i kommuner och landsting.
– Om man vill förflytta hela grupper lönemässigt uppåt så måste alla parter i vår sektor vara överens om det. Och LO och andra måste också acceptera det. Men jag kan inte se att andra grupper är villiga att stå tillbaka på ett sådant vis.