”Lika ohållbart som i Grekland”
Fackföreningarna protesterar men politiker tror att en rekonstruktion kan bli en nystart, sedan den nedgångna bilstaden Detroit ansökt om konkursskydd.
– Någon form av skuldavskrivning är nödvändig, anser nationalekonomen Stefan de Vylder.
Detroits historiska ansökan — i praktiken en rekonstruktion av stadens finanser — lämnades in i torsdags, bara tio minuter innan advokater från stadens pensionsfonder, som tillhör fordringsägarna, försökte blockera ansökan i en annan domstol.
Ansökan är den mest omfattande i sitt slag hittills från en stad i USA och var enligt medier mycket oväntad. Domstolen ska nu avgöra om ansökan går igenom. Om den gör det är pensionerna och sjukvårdsförmånerna i farozonen för nuvarande och före detta kommunalanställda, rapporterar AFP.
Bilarbetarfacket United Auto Workers (UAW) och andra fackföreningar protesterar mot planerna på en rekonstruktion. Men den republikanske guvernören i Michigan, Rick Snyder, tror att en skuldsanering är bättre än att försöka driva kommunen med ”extrema skulder”. I ett brev som bifogades ansökan till domstolen skriver han, enligt Washington Post: ”Jag vet att många kommer att se det här som ett lågvattenmärke i stadens historia”, men att han tror att det kan ”ge staden en chans till nystart”.
Nationalekonomen Stefan de Vylder jämför Detroit med Grekland som kämpar med stora skulder, hög arbetslöshet och krav på ytterligare nedskärningar i offentlig sektor.
– Vad jag har förstått är Detroits skuldsituation ungefär lika ohållbar som Greklands. Väldigt många amerikanska städer har gigantiska pensionsskulder nu när 40-talisterna har börjat gå i pension, säger han till TT.
Det enda alternativet för Detroit vore, enligt de Vylder, att ställa in alla betalningar, vilket skulle innebära att de kommunanställda blir utan löner, att skolor kan tvingas stänga med mera. En rekonstruktion med skuldavskrivningar ”under ordnade former” är bättre, anser de Vylder.
– Förlorare blir det alltid. Frågan är vilka som ska betala mest. Fördelningen av bördan kan ju bli väldigt orättfärdig.
Detroit
• På 1950-talet hade Detroit — världsberömd som "The Motor City" — två miljoner invånare och var USA:s fjärde största stad. I dag är invånarantalet cirka 700 000.
• Utflyttningen beror på krisen i bilindustrin, ökad arbetslöshet, växande brottslighet och försämrad service.
•De som flyttat har tagit sina skattepengar med sig, och stadens ekonomi har försämrats ytterligare.
• Arbetslösheten är över 18 procent, mer än dubbelt så hög som genomsnittet i USA.
•Kriminaliteten tillhör den högsta i USA.
• Detroit har lånat enorma summor för att täcka upp underskotten. I mars beräknades skulderna till motsvarande 125 miljarder kronor. Michigans guvernör Rick Snyder tillsatte då tvångsförvaltaren Kevyn Orr för att försöka lösa situationen.