Foto: Dimitri Messinis

Sopor samlas på gatorna i Grekland under renhållningsarbetarnas tredagarsstrejk.

 

Grekland pyr av ilska och frustration. Tiotusentals anställda gick på tisdagen ut i strejk. Generalstrejken är den senaste i raden av protester mot regeringens nedskärningsplaner.

Tågen blev stående och sjukhusen gav enbart akutvård under den dygnslånga generalstrejken i protest mot regeringens planer på att säga upp tusentals offentliganställda.

Grekland måste skära ned sin offentliga sektor för att få lån från Internationella valutafonden (IMF) och euroländerna.

Till ljudet av visselpipor och trumslag genomfördes protestmarscher i huvudstaden Aten då över 30 000 människor samlades för att visa sitt stora missnöje. Bland dem fanns många lärare och poliser som berörs av de planerade nedskärningarna.

Fackförbunden uppmanade demonstranterna att bilda en mänsklig kedja utanför parlamentet i Aten, skriver den grekiska tidningen Ekathimerini.

– Det känns som om Grekland är dött och gamarna slåss om liket, sade den 58-åriga pensionerade läraren Eleni Fotopoulou.

Även i Thessaloniki genomfördes liknande demonstrationer, i ett sista försök att få regeringen att ändra sina planer.

Nedskärningsplanen har redan godkänts av finansutskottet. På onsdagen ska en omröstning ske i hela parlamentet. Den redan hårt ansatta regeringens majoritet hänger på en skör tråd.

Flygtrafiken påverkades också av strejken då flygledare lade ned arbetet i ett par timmar. Sophämtare, bussförare, bankanställda och journalister var andra som deltog i strejken.

Landets största fackförbund Adedy och GSEE, som står bakom strejken, anser att åtstramningarna kommer att göra den rådande situationen etter värre och leda landet in i en ännu djupare kris.

”Vi kommer att resa oss mot dem som med felaktiga val, som leder in i en återvändsgränd, har drivit det grekiska folket in i fattigdom och förtvivlan”, meddelade GSEE.