Olyckan i Bangladesh värsta någonsin
Dödstalen fortsätter stiga efter den värsta industriolyckan i Bangladeshs historia. Tre dagar efter husraset uppgår dödstalet till minst 300 men 1000 personer saknas fortfarande. Troligen ligger de begravda i rasmassorna.
– Lukten är så ryslig att det ibland känns som att du måste kräkas. Det är svårt att arbeta mer än 20 minuter i ett sträck, säger Mohammad Tareq, en textilarbetare som deltar i räddningsarbetet i huvudstaden Dhaka.
Det globala facket Industri all liknar raset vid ett dråp. Byggnaden var felkonstruerad och redan i tisdags blev det sprickbildningar i det åtta våningar höga huset. Med hänvisning till sprickorna höll en bank på nedre botten stängt under onsdagen då huset rasade.
Textilexportörernas branschorganisation BGMEA uppmanade de fem textilfabrikerna i huset att också stänga, men när de 25 000 textilarbetarna kom till sina jobb sa arbetsgivarna att det inte vara någon fara och att de skulle jobba på som vanligt.
Sedan rasade huset.
Runt 2 000 människor har räddats de senaste två dagarna, ungefär hälften av dessa är skadade.
Uppemot 1 000 personer saknas fortfarande, rapporterar Reuters.
– Den här fruktansvärda tragedin visar att det är dags att sätta stopp för den tävling som finns mellan företag om att pressa löner och arbetsvillkor mot botten för att leverera så billiga kläder som möjligt till internationella klädmärken, säger Jyrki Raina, generalsekreterare för Industri all.
Efter husraset demonstrerade 20 000 textilarbetare. Polis har satt in tårgas och skjuter med gummikulor mot demonstranter som visar sin ilska över det svåra husraset
– Situationen är väldigt instabil, säger polisen till AFP.
Enligt polisen ska fastighetsägaren, Mohammed Sohel Rana, en lokal politiker tillhörande det styrande Awami-partiet, ha fått kännedom om de sprickor som uppträdde på byggnaden redan i tisdags.
Mohammed Sohel Rana uppges hålla sig gömd sedan raset.
Erik Larsson
Fabrikerna i byggnaden
Textilfabrikerna i det rasade huset heter Ether Tex, New Wave Bottoms, New Wave Style, Phantom Apparels och Phantom-TAC. Dessa har enligt fackliga uppgifter producerat åt följande internationella kedjor: Mango, Primark, C&A, KIK, Wal-Mart, Children’s Place, Cato Fashions, Benetton, Matalan och Bon Marché.
Källa: Industri all