Inga fackliga krav på begränsad inhyrning
Bemanningsföretagen hävdade i förra veckan att Facken inom industrins krav på begränsningar av inhyrning är olagliga. Fackens reaktion är stark.
– Det är väl i så fall Bemanningsföretagens Henrik Bäckström som är olaglig när han vill sätta stopp för våra åsikter. Oavsett lagstiftning måste vi få tycka vad vi vill. Och vårt långsiktiga mål är att alla ska ha tillsvidareanställningar och att visstid och inhyrning bara ska användas vid arbetstoppar, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare hos IF Metall.
Arbetsgivarnas kritik handlar om en del av Facken inom industrins avtalspolitiska plattform. I den skriver facken bland annat att inhyrning av arbetskraft inte ska användas för att lösa ett permanent behov av arbetskraft och inte när det finns arbetstagare med företrädesrätt till återanställning. I Arbetet hävdade Bemanningsföretagens förbundsdirektör Henrik Bäckström att fackens krav är ett brott mot både den nya svenska uthyrningslagen och EU:s bemanningsdirektiv, där grundidén är att bemanningsanställda ska ha villkor som är likvärdiga med andra anställdas villkor.
IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä säger att texten om inhyrda är ett långsiktigt mål och inget som Facken inom industrin gemensamt kräver i årets avtalsrörelse.
– Vi tycker inte att företagen ska få hyra in när det finns uppsagda med återanställningsrätt. Och det har vi all rätt att tycka, säger Veli-Pekka Säikkälä.
Bemanningsföretagens Henrik Bäckström säger att den avtalspolitiska plattformen i så fall är otydlig. Han har uppfattat det som krav.
– Men i så fall är det bra – om det inte finns några sådana yrkanden, säger Henrik Bäckström.
I avtalsrörelsen 2010 skrev många LO-förbund avtal som syftar till att hindra uthyrning när det finns uppsagda med återanställningsrätt. De flesta gjorde upp om någon form av förstärkt förhandlingsrätt medan IF Metall med alla sina motparter skrev ett avtal som innebär att företag inte får hyra in under de första sex månaderna efter en uppsägning. Om företaget ändå gör det får arbetsgivaren betala 3 månadslöner till dem som inte blir återanställda till följd av inhyrningen.
IF Metalls avtalssekreterare säger att bestämmelsen än så länge ser ut att funka, men att den inte använts särskilt ofta än.
– Avtalet kommer troligen att testas mer när den nuvarande krisen tar slut – när företagen sagt upp och åter behöver mer folk, säger Veli–Pekka Säikkälä.
Och Bemanningsföretagen anser att avtalade begränsningar av inhyrning av arbetskraft inte stämmer med EU:s inställning.
– Vår bedömning är att dessa avtal inte är i enlighet med bemanningsdirektivet. Vi ska ta itu med avtalen längre fram, säger Henrik Bäckström på Bemanningsföretagen.